Властта обясни дали бюджетът е разоряващ и кой колко ще получи


Властта обясни дали бюджетът е разоряващ и кой колко ще получи
Снимка: Actualno.com

4139

В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. И тя си влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев защити разходите в проекта за Бюджет 2021, които предизвикаха редица критики в последните няколко дни.

С щедрите социални плащания правителството изпълнявало ангажимента си да помогне на всички икономически сектори, както и на гражданите, пострадали от коронакризата, обясниха Дончев и още няколко министри и зам.-министри на извънреден брифинг.  

В Бюджет 2021 са предвидени 1,647 млрд. лв. за подкрепа на домакинствата, 577 млн. лв. са заложени за подкрепа на бизнеса, 749 млн. лв. са за държавните органи, ангажирани с овладяването на пандемията.

Към тях могат да се добавят и пренасочените 1 млрд. лв. от еврофондовете и още 1,3 млрд. лв. от икономическата програма на ЕС, създадена в отговор коронавируса (React EU). Тя включва мерки за подкрепа на фирмите, мерки за социално подпомагане, мерки за подкрепа на здравната система и за образованието.

"Кога грешим – когато изпълняваме призива от пролетта за още мерки в подкрепа на всички сектори? Какво коннюнктурно, предизборно или разоряващо има в описаните мерки?", попита риторично Дончев.

В настоящия момент, дори след изтегления наскоро заем, държавният дълг бил едва 23,5% от БВП. "Продължаваме да бъдем сред шампионите по най-нисък дълг от страните в ЕС", увери Дончев. "За 2020 г. и 2021 г. анти-COVID мерките ще бъдат на стойност 2.5% от БВП", добави той.

Правителството успяло да отдели пари за приоритетите в програмата си – учителските заплати, пътищата и модернизацията на армията. Здравното министерство получава още над 120 млн. лв. за болниците, за заплати на медиците на първа линия, както и за тестове и изследвания, свързани с COVID-19. Още над 94 млн. лв. от централния бюджет са подготвени за ваксини и лекарства за коронавируса. С 326,6 млн. лв. е увеличен бюджетът на НЗОК за изследвания, клинични пътеки и други дейности, свързани с пандемията. В държавния бюджет има и над 600 млн. лв. резерв, който при необходимост може да се използва за лекарства, медицински дейности и заплати на хората на първа линия. "Осигурена е устойчивост на дейностите, свързани с преодоляване на пандемията", увери зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Догодина ще увеличим заплатите на преподавателите, като минималната заплата за асистент в университетите ще бъде 1300 лв. и няма да изостава от учителската заплата. Това ще бъде обвързано с постигането на определени цели и извършването на реформи, увери министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Инвестицията в учители и преподаватели е най-важната инвестиция в едно общество. Най-важният фактор в системата на образованието е мотивираният и добре подготвен преподавател", изтъкна Вълчев. През следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната заплата за страната.

Министерството на финансите е съгласувало както проекта за Бюджет 2021, така и средносрочната бюджетна прогноза с всички институции, включително и с администрацията на президента Румен Радев. Дефицитите през 2020 г. и 2021 г. се дължали главно на мерки в помощ на хората и бизнеса заради вируса, през 2022 г. и 2023 г. щяло да се премине към фискална консолидация, така че да се поддържа ниско ниво на държавния дълг.

1,7 млрд. лв. ще достигнат плащанията за земеделските стопани, като са осигурени допълнителни 400 млн. лв. за преодоляване на последиците от кризата и тежката суша.

В Бюджет 2021 се вдига минималната работна заплата, увеличава се минималната пенсия, както и таванът на пенсиите при запазване на максималния осигурителен праг. 607 млн. лв. са предвидени за подкрепа на пазара на труда, от които 300 млн. лв. са за схемата 60/40. Благодарение на тази мярка са спасени над 250 000 работни места. 463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца, 10 млн. лв. са допълнителните помощи за отопление, 223 млн. лв. са за хората с увреждания, а 47 млн. лв. са отделени за ваучерите за храна на най-бедните пенсионери.

"Това е бюджет за хората – запазваме най-ниските данъци и увеличаваме доходите", изтъкна социалният министър Деница Сачева.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички