Daily Telegraph: Успехът на Sputnik V поставя дилема пред Запада за сътрудничество с Русия


Daily Telegraph: Успехът на Sputnik V поставя дилема пред Запада за сътрудничество с Русия
Снимка: БГНЕС

3789

Успехът на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V поставя интересна дилема за лидерите на европейските държави - дали трябва да си сътрудничат с Русия, като комбинират ваксините си с руското лекарство или не, пише британският Daily Telegraph

Изданието обръща внимание на факта, че никой от британските служители не е коментирал публикацията в медицинското списание The Lancet, което разпространи резултатите от третата фаза на клинично изпитване на руска ваксина на 2 февруари.

Доказано е, че руската ваксина Sputnik V е една от най-безопасните и ефективни в света. Ефективността на лекарството е 91,6%, сред ваксинираните доброволци над 60 години - 91,8%. Антитела срещу коронавирус след ваксинация със Sputnik V са открити при 98% от ваксинираните доброволци. 

Twitter блокира акаунта на руската ваксина "Спутник V"

Както се посочва в статията, представителят на британския премиер Борис Джонсън, в отговор на искане да коментира публикацията в The Lancet, казва, че учените трябва да правят това, без да добавят нищо друго. В същото време, както отбелязва вестникът, по-рано британските служители неведнъж публично изразиха подкрепа за ваксините на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, лекарството на AstraZeneca и университета в Оксфорд, ваксината на американската компания Moderna, съобщава ТАСС. 

Daily Telegraph смята, че настоящата стратегия на Джонсън е да говори за успеха на програмата за ваксинация във Великобритания, която вече е достигнала до над 10 милиона души. Изданието обаче пише, че тази стратегия ще приключи, когато цялото възрастно население на страната ще бъде ваксинирано. И тогава, се казва в статията, ще възникне въпросът дали да си сътрудничим с Русия по този въпрос. Позицията, която британският премиер и други западни лидери ще заемат по отношение на Sputnik V, ще означава дали ще има значителна промяна в отношенията на Русия със Запада и по време на самата пандемия, или не, заключава Daily Telegraph. 

На 1 декември 2020 г. Руския фонд за директни инвестиции, Център Гамалея, британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и руската компания R-Pharm подписаха споразумение за разработване и прилагане на програма за клинично изпитване за комбинация от ваксини срещу коронавирус

В сряда ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви в интервю за Sky News, че резултатите от съвместните клинични изпитвания на комбинация от руско лекарство с ваксината AstraZeneca ще бъдат получени до март или април.

Дмитриев добави, че в рамките на съвместни опити ще бъде изследвана ефективността на комбинираната ваксина срещу нови щамове коронавирус.

По-рано Дмитриев заяви, че клиничните изпитвания на комбинацията Sputnik V с ваксината AstraZeneca ще започнат следващата седмица в Азербайджан и Обединените арабски емирства, а по-късно и в Саудитска Арабия.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички