Русия е подала заявка за регистрация на ваксината Спутник V в ЕС


Русия е подала заявка за регистрация на ваксината Спутник V в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

2093

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) кандидатства за регистрация в Европейския съюз на ваксината „Спутник V“ срещу коронавируса, съобщи "24 часа", позовавайки се на представител на фонда, цитиран от "Радио Спутник“.

През август руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, разработена от Център "Гамалея" и произведена съвместно с Руския фонд за директни инвестиции.

РФДИ подаде заявление за регистрация на ваксината и очаква процесът на непрекъснат преглед да започне през февруари", заяви пред РИА Новости представител на Фонда.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) на свой ред съобщи, че е провела среща с разработчика, за да бъде обсъден план за разработване на ваксини, възможни варианти за одобрение от ЕС и тяхното понататъшно взаимодействие с EMA.

В Световната здравна организация също ще започне процедурата за подаване на заявлението за регистрация на „Спутник V“ на 22 януари.

На тази среща беше подадено заявление за получаване на научно становище за ваксината, след което ще бъде възможно да се пристъпи директно към процедурата за получаване на разрешение за навлизане на пазара на страните от ЕС.

"Радио Спутник“ съобщи още, че Русия е разработила 11 препарата срещу COVID-19, които няма да се конкурират с ваксините.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички