По-високите пенсии заплашват финансовата стабилност на Румъния


По-високите пенсии заплашват финансовата стабилност на Румъния
Снимка: iStock

8224

Доверието в Румъния и икономическото възстановяване след коронавируса ще бъдат засегнати от решението на парламента да увеличи пенсиите със задна дата с 40% от 1 септември, смятат големи работодателски и бизнес организации.

"Такива мерки, особено тези с необратим характер, като увеличението на пенсиите, трябва да бъдат устойчиви в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план и не трябва да се ръководят от какъвто и да било електорален мотив, който може да наруши доверието на Румъния с нейните чуждестранни партньори", смятат от Американската търговска камара (AmCham) в Румъния.

Реакцията на AmCham идва, след като парламентът на Румъния реши да повиши пенсиите с 40% със задна дата от 1 септември в опит да отмени подготвяното от правителството по-малко увеличение преди местните и парламентарните избори.

Според AmCham приемането на тези "неустойчиви мерки" представлява опасна грешка, която в дългосрочен план натоварва активното население и бъдещите поколения и задълбочава социалното напрежение. Решението на парламента беше взето въпреки всички предупреждения за крехката макроикономическа ситуация, утежнена от забавянето на световната икономика и финансовите разходи на държавата за подкрепа на борбата срещу COVID-19.

"Това е безпрецедентна ситуация и объркващо послание, което Румъния изпраща на инвестиционната общност, рискувайки да понижи рейтинга на инвестициите в страната, през същата седмица, когато модернизацията на капиталовия пазар влезе в сила", каза AmCham.

Организацията призова за отговорност от политици, така че приетите мерки и публични политики да не създават бюджетни дисбаланси, а вместо това да допринесат за здравословното макроикономическо състояние на страната.

Румъния няма пари, за да вдигне пенсиите

Наскоро приетите мерки, които ще доведат до структурни промени в бюджета, ще генерират, според централната банка, най-големия дефицит през последните години от 11% от БВП. Тези промени може да попречат на Румъния да получи достъп до значителни суми от европейските фондове или да предизвикат промени в рейтинга на международните агенции, предупреждават от друга бизнес организация - Съветът на чуждестранните инвеститори.

Един от основните проблеми с толкова голям бюджетен дефицит е трудността или дори невъзможността на страната да се финансира от финансовите пазари. Това решение може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната, което допълнително ще увеличи цената на публичния дълг, засягайки цялата румънска икономика, при липса на надеждна стратегия за изплащане.

Конкурентоспособността на Румъния ще бъде отслабена отвътре и възстановяването на загубеното по този начин предимство ще донесе допълнителни разходи в средносрочен план.

Страната вече е в процедура по прекомерен дефицит и трябва да представи стратегия за фискална консолидация на Европейската комисия по-късно този месец, както и Национален план за възстановяване и устойчивост, за да обоснове разпределението и финансирането от ЕС.

При настоящата ситуация подобно огромно увеличение оказва прекалено голям натиск върху публичните финанси, способността на страната да взема заеми и обменния курс, а всичко това е важно за бизнес средата. Повишената нестабилност, която тези решения носят по време на изборните периоди, е контрапродуктивна за икономическата среда, твърдят от Конфедерацията на работодателите Concordia.

Въпреки че от социална гледна точка увеличаването на пенсиите е наистина необходимо, тъй като средната годишна пенсия беше през 2019 г. около 1380 леи (284 евро), тя идва в много труден момент за Румъния, когато пандемията започва да напуска следи като увеличаване на безработицата и намаляване на бюджетните приходи.

За да влезе в сила, решението за ревизия на пенсиите трябва да бъде обнародвано от президента Клаус Йоханис. Противниците на това повишение обаче се заканиха го оспорват пред Конституционния съд.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички