Без паспорти: Българите ще пътуват до Турция само с лична карта


Без паспорти: Българите ще пътуват до Турция само с лична карта
Снимка: БГНЕС

52508

Българските граждани ще могат да влизат в Турция без международен паспорт, а само с лична карта. Това постановява указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

"Гражданите на Република България ще бъдат освободени от виза за техните туристически пътувания и транзитни преминавания с максимална продължителност на пребиваване от 90 дни в рамките на 180 дни до Турция", пише в указа на Ердоган.

Така България се превръща в 12-ата държава от Европейския съюз и общо 17-ата, чиито граждани ще могат да влизат в Турция, без да им е необходим международен паспорт.

Засега обаче не е ясно кога влиза в сила указът на турския президент, който регламентира облекчения режим за влизане на българи в страната. От Министерството на външните работи в София бяха категорични, че за да влезем в Турция, все още ни е нужен валиден международен паспорт и не дадоха информация откога ще се случва с лична карта.

Турските гранични власти до моментса са получили нужните указания, за да допускат българите в страната ни само с лична карта. Те не са обявили конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани, съобщават от генералното консулство на България в Одрин.

Българите често посещават Турция, главно с цел туризъм и пазаруване. Почти всеки петък се трупат големи опашки от превозни средства по граничните пунктове. В пограничните райони ежеседмично се организират кратки шопинг екскурзии до Одрин, Чорлу, Лозенград (Къркларели) или Люлебургаз. Нашествие на българи по пазарите в Турция

До момента българите посещаваха Турция със задграничен паспорт, като някои дори специално си изкарваха документа, за да могат да пазаруват в южната ни съседка. Те искат да се възползват от спада на турската лира спрямо българския лев. Българите се възползват от срива на турската лира

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите щурмуват Одрин заради ниските цени преди Коледа

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички