България чака чужденци в опит да спаси сезона


България чака чужденци в опит да спаси сезона
Снимка: iStock

4103

България ще се опита да удължи сезона до края на октомври и ще разчита на туристи от Централна и Западна Европа, за да възроди летния туризъм.

От следващата седмица се възстановяват чартърните полети от Нидерландия, Германия, Полша и Чехия. Първите туристи от Амстердам и различни германски градове трябва да кацнат на летище Бургас на 26 юни (следващия петък). 3 дни по-късно ще кацнат първите чартъри от Германия и във Варна.

10 600 са планираните чартърни полети, които ще кацнат в Бургас през следващите 3 месеца, а тези във Варна са 6400. Полетите ще продължат до края на септември.

Контрастът с миналия туристически сезон обаче е голям – 35% до момента е спадът на кацащите на аерогарите във Варна и Бургас, което се дължи на епидемията от коронавирус.

След 15 юни в България вече могат да влизат хора от 34 държави, без да им бъде налагана 14-дневна карантина. Очаква се скоро да се разхлабят и ограниченията за туристи от Русия, Украйна, Молдова, Турция, които също често посещават страната ни, обяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

В туризма се забелязва постепенно раздвижване – от 22 май до днес са отчетени нощувки на 91 000 туристи у нас, от които 93% са българи, а 7% са чужденци.

Около 60-70% от хотелите по морето ще отворят това лято, а останалите 30-40% също са готови да заработят, ако получат достатъчно резервации.

Ресторантьори, хотелиери и концесионери на плажове са обещали да предложат максимално качествен туристически продукт на посетителите, каквото е изискването на българските власти, разкри министърът.

Всяко нарушение и неспазване на закона накърнява имиджа на България като туристическа дестинация, затова и контролът ще бъде безкомпромисен, увери Ангелкова.

Въпреки кризата, България не е спирала да се рекламира като туристическа дестинация както в интернет, така и по телевизиите. От следващата седмица такава кампания ще тече и по някои от водещите европейски телевизии.

Румънци и унгарци първи в "Слънчев бряг"

Румънци и унгарци са първите чуждестранни туристи в курортния комплекс "Слънчев бряг". Близо 20 са отворените хотели там. По-малките дискотеки също вече започват да работят, а на 26-и юни се очаква да отвори врати един от най-популярните нощни клубове, който се намира в района на Южния плаж, съобщи БНР.

Най-големият ни морски курорт тепърва се събужда – алеите и плажовете засега са пуст, хотелите са празни, има малко отворени ресторанти и магазини, но спокойствие, уют и чистота.

В хотелите на първа линия, които са най-желаните, в момента има по 20-тина души. "На тази дата обикновено имаме по 450-500 души. Реалистичната цел в момента е да приемем 5-10% туристи от капацитета ни, което няма да ни помогне да оцелеем", признават хотелиери.

Те няма как да предвидят каква част от почивната им база ще бъде заета през най-силните месеци – юли и август. Според направените резервации хотелите трябва да са пълни, но туристите засега не идват.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички