Българите спасяват турския туризъм


Българите спасяват турския туризъм
Снимка: Ulus Pazari

10551

България излиза на трето място по посещения в Турция през тази година. От началото на 2020 г. до края на август над 532 000 българи са посетили страната, разкрива в интервю за TravelNews Бюлент Басиоглу, председател на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин.

На първо място е Германия с над 789 000 туристи, а на второ – Русия с над 772 000 туристи. След нас са Украйна и Великобритания. Спадът на българите е около 70% спрямо същия период на миналата година, когато сме били на четвърта позиция. Турция е посетена от общо 7,255 млн. туристи до края на август, според официалната статистика.

Повечето от българите посещават Одрин, за да пазаруват, а градът и хотелите се пълнят през уикендите. Те пристигат с коли и автобуси, а още от ранни зори граничните пунктове са пълни с българи, които идват на пазар в града, посочва Басиоглу.

Сънародниците ни купуват основно дрехи, почистващи препарати и храна. Най-много се търсят всички видове облекла, маслини, тоалетна хартия, зехтин, лекарства и др. Хора, които са дошли с колите си, купуват дори и мебели. Заради обезценяването на турската лира тези стоки поевтиняват и са все по-търсени от българите.

Повечето български туристи посещават Одрин за един ден, но някои остават и за уикендите. Хотелите в града са резервирани до края на декември, а много наши сънародници планират да прекарат новогодишните празници в южната ни съседка.

"Благодарение на туристите, идващи отново в Одрин от България, започнаха подобрения както по отношение на икономиката, така и на търговията. Във времена на пандемия от COVID-19, посетителите от съседна България намаляват проблемите на одринските търговци, които преживяват икономически трудни времена", обяснява Басиоглу.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички