Български студенти отново се готвят за бригади в САЩ


Български студенти отново се готвят за бригади в САЩ
Снимка: Getty Images

4997

Над 4000 български студенти ще отидат на бригади по програмата Work and Travel в САЩ през този летен сезон. Това обяви пред TravelNews Росица Панчева, управител на туроператора „Юзит Калърс“, който е най-големият партньор на американската програма за международен културен обмен у нас. Пътуванията започват основно през май и юни, като периодът на престой е до 6 месеца.

Според Панчева все още няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията, когато са ходили в САЩ над 5000 студенти. „Причината е, че бяха изпуснати два випуска студенти по време на Ковид-19, които не познават програмата. От друга страна вече и в България и в Европа могат да се изкарват добри пари в туризма през лятото, тъй като навсякъде има глад за кадри“, обясни Панчева.

Фокусът на бригадите в САЩ е изместен върху изживяването, пътуването и живот без родителите, а не толкова за изкарването на пари, както е било преди 15-20 години, каза тя. Традиционно най-голям е интересът към Източното крайбрежие - Бостън, Кейп Код, Атлантик сити, остров Мартас Винярд и Аляска. Но има работодатели и в Маями, Вирджиния бийч и в Лос Анджелис.

Румяна Сотирова, мениджър обменни програми в „Юзит Калърс“, обясни, че най-много свободни позиции има увеселителните паркове, хотели и ресторанти. „Много от студентите искат да са сред природата и затова избират Аляска“, подчерта тя. Най-много български студенти са пътували по програмата Work and Travel в САЩ през 2013-2014 г., когато бройката е достигала 12 000, допълни Сотирова. След влизането на България в Европейския съюз и свободното придвижване без визи и възможности за работа, са намалили интереса към САЩ.

През 2023 г. няма да има ограничения в броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза в американското консулство и да заминат на бригада в САЩ, съобщиха наскоро от посолството. По време на ковид пандемията пътуването на български студенти по програмата беше затруднено както поради строгите изисквания за достъп в страната, така и заради намаления административен капацитет за обработка на подадените документи и провеждане на интервюта с всички кандидати. Американските работодатели също имат интерес от участие на повече студенти в програмата и намалелият брой заминали беше разочарование и за тях. Този дефицит доведе и до покачване на заплащането, което през т.г. на някои места достигна до 15-20 долара на час.

Интервютата стартираха през февруари и ще продължат до юни 2023 г. При необходимост ще бъдат включени допълнителни дни от календара, увериха от посолството на САЩ. В случай че има закъснели кандидати, те ще могат да се явят на интервюта и след 15 юни, но на общо основание заедно с останалите кандидати за визи.

И през 2023 г. ще действа т.нар. Dropbox процедура - подаване на документи по програмата Work and Travel без провеждане на интервю. До нея се допускат студенти, които вече са пътували успешно до САЩ по същата програма, не им е била отказвана виза и не се обучават в първи или последен курс в университета.

 

 

 

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички