Целта на Чукотка: Да се превърне в туристически рай (СНИМКИ)


Целта на Чукотка: Да се превърне в туристически рай (СНИМКИ)
Снимка: iStock

16195

Едно от най-студените места на Земята - руският полуостров Чукотка има амбицията да се превърне в желана туристическа дестинация.

Планът на местното правителство е посетителите на полуострова да се удвоят до 2025 г., а заложената цел разкрива генералният директор на Регионалния Фонд за Развитие на Туризма Сергей Кочанов.

Чукотка е първият сред регионите на Русия, който приема стратегия за развитие на туризма до 2025 г. "Според стратегията до 2025 г. броят на туристите ще се удвои и ще достигне 50 000 годишно, а износът на туристически услуги ще нарасне от 300 000 долара през 2018 г. до 1,1 млн. долара до 2025 г.", казва Кочанов, цитиран от ТАСС.

Правителството акцентира върху пет приоритетни туристически дестинации: Анадир и околностите му, Егвекинот, Източна Чукотка, Певек и остров Врангел, както и континенталната (Западна) Чукотка. Специално внимание ще бъде обърнато на развитието на екологията, етнографията и круизния туризъм.

"В момента около 1500 круизни туристи посещават Чукотка", продължи той. "Районът е най-популярен сред туристите от САЩ и Германия. Просто сравнете, броят на круизните туристи до Аляска е един милион годишно, поради което потенциалът ни е голям и ще го използваме."

"През последните няколко години, много мащабни проекти са изпълнени в региона. Вече сме подготвени да започнем цялостното развитие на туристическите дестинации. Туризмът е включен в стратегията за развитие като главен приоритет до 2035 г. Много съм доволен, че в работата участват голям брой експерти и се чуват различни мнения, защото туризмът в Чукотка е болна тема", казва пред EastRussia.ru Роман Копин, управител на автономния регион Чукотка.

Регионът планира изграждането на нови хотели и къмпинги, включително в традиционен местен вид, обучение на специалисти по гостоприемство, ще се развива транспортна инфраструктура и ще се предлага комфортна бизнес среда.

Стратегията предвижда организиране на нови събития – през лятото на 2020 г. ще се проведе нов музикален фестивал, а фестивалът на екстремните спортове в Беринговия проток ще включва пресичане на пролива между двата континента – Евразия и Северна Америка.

Според Фонда, Чукотка посреща годишно 25 000 посетители, повечето от тях обаче пътуват там по бизнес. Броят на чуждестранните туристи сега не е повече от 400 души годишно.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички