Черна гора разчита на руснаците да спасят туризма ѝ


Черна гора разчита на руснаците да спасят туризма ѝ
Снимка:

5409

Плажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, обикновено пренаселени с туристи през август, останаха почти празни през последната седмица, което показа колко тежки са последиците от коронавируса за икономиката на страната, предаде Reuters.

Очаква се приходите от летния туристически сезон да спаднат с 90% от миналогодишните 280 млн. евро, като се има предвид, че 1/5 от приходите на черногорската икономика идват от туризъм.

В морския курорт Будва посетителите в заведенията са малобройни и седят далеч един от друг. "Оборотът ни сега е с около 12% по-малко от миналата година", признава пред Reuters собственикът на ресторант Кръсто Никланович, гледайки към празната тераса на заведението си.

За да спаси сезона, Черна гора отвори миналата седмица границите си за руски туристи, които обикновено съставляват 1/3 от общо 2,6 млн. туристи, посещаващи страната годишно. Очаква се Русия да приеме реципрочни мерки, преди нейните туристи да започнат да пристигат в Черна гора.

Отношенията между Подгорица и Москва се обтегнаха, след като Черна гора стана член на НАТО през 2016 г., но руснаците все още притежават 1/3 от чуждестранните компании и недвижимите имоти в Черна гора.

Пристигането на руснаците ще помогне за намаляване на ефекта на епидемията от коронавирус, твърди ръководителят на Черногорската туристическа организация Желка Радак-Кукавичич.

През март Черна гора затвори границите, летищата и пристанищата си и забрани публични събирания и събития на открито. На 25 май премиерът Душко Маркович обяви страната за "свободна от коронавирус", но вирусът се появи отново от средата на юни.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 3618 заразени при население от 620 000 души, а смъртните случаи от COVID-19 са общо 64, далеч по-малко от другите страни в региона.

Жарко Радулович, съсобственик на верига хотели Montenegro Stars, споделя, че ново увеличение на случаите може да срине надеждите за възстановяване през този сезон. "Ако имаме още 300 болни, не дай Боже, всичко пропада", признава той.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички