Да бъдат разрешени автобусните екскурзии настояват превозвачи и туроператори


Да бъдат разрешени автобусните екскурзии настояват превозвачи и туроператори
Снимка:

3311

Превозвачи и туроператори предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени при предварително определени правила за пътуване.

В писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта двете организации - Национално сдружение случаен превоз (НСНП) и Българска регионална туристическа камара (БРТК) отправят два въпроса и настояват за точни и ясни отговори.

Те питат чартърите организирани от туроператори посредством сключването на договор за организирано пътуване, в което са включени транспорт и хотелско настаняване, разрешени или забранени са. Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия, забранени ли са или разрешени, питат още от браншовите организации. 

Повод за тяхната реакция е разпространилата се традиция за провеждане на екскурзии до Занзибар и двусмислените отговори на министрите, че пътуванията са разрешени за индивидуални пътувания, предаде БГНЕС. По този начин индивидуалните пътувания до Занзибар се превърнаха в масови организирани пътувания до острова, рекламирани по всички медии и социални мрежи.

Според дефиницията, чартърният полет е директен полет, който се осъществява до атрактивни дестинации, до които няма целогодишно директни полети. Всички седалки в самолета са предварително заплатени от туроператор или корпоративен клиент, който наема самолета от дадена авиокомпания. Следователно, ако бъде осигурено хотелско настаняване в комбинация с чартъра, пътуването според Закона за туризма се превръща в организирано пътуване, уточняват БРТК и НСНП.

Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците

Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации, посочват още от браншовите организации.

От БРТК и НССП отбелязват още, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма "туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа" не са организирани пътувания и така погледнато, за тях ограниченията не важат, но е факт че еднодневните пътувания се организират. 

Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства за ясно разяснение на поставените въпроси. 

Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от 01 март 2021 г. при разписани правила. Те изтъкват като аргумент, че 10-часов полет в затворено помещение (самолет) не може да се сравнява с неколкочасово пътуване в автобус в страната. 

Двете организации отчитат добрата епидемиологична обстановка в страната и протичащата ваксинация и считат, че при определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението. Дори и на слаби обороти секторът ще заработи в симбиоза, туроператори, хотелиери и транспортни фирми и ще донесе добавена стойност в и без това тежката ситуация в страната, заявяват те. 

Слоганът на 2021 г. на Министерство по туризъм е "България на 4 сезона", но при слаб зимен, провален пролетен, неясен летен и далечен есенен сезон, девизът губи своя смисъл, подчертават още от БРТК и НССП.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички