ДНСК ще бута незаконни постройки в курортите


ДНСК ще бута незаконни постройки в курортите
Снимка: БГНЕС

7930

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Това гласи проект на нова наредба за премахване на преместваеми обекти, който е пуснат за обществено обсъждане от МРРБ.

Наредбата се отнасят за обекти, които не са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това са преместваеми обекти, за административни, търговски и други обслужващи дейности. До 2019 г. премахването на незаконни преместваеми обекти беше отговорност на местната власт. След измененията в ЗУТ от 2019 г. премахването им е в правомощията на ДНСК, пише в. "Труд".

В наредбата специално е записано, че направените разходи за премахване на незаконните обекти трябва да бъдат платени от техните собственици. След издаване на заповедта от ДНСК за премахване на незаконен обект, изтичане на срока за обжалване и влизането ѝ в сила, се изплаща покана за доброволно премахване на незаконния обект в 14-дневен срок, предвижда наредбата.

До 3 дни сред изтичане на този срок от ДНСК ще трябва да направят проверка на място, за да видят дали незаконният обект е премахнат. Ако той все още си е на мястото, се престъпва към принудително събаряне, за което ще трябва да се избере фирма изпълнител.

Окончателното почистване на терена трябва да се извърши от общината, пише в проекта за наредба.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички