Екскурзия до Мексико се оказа кошмар. Страната отказва да приема български туристи


Екскурзия до Мексико се оказа кошмар. Страната отказва да приема български туристи
Снимка: iStock

10318

Мексико отказва да приема български туристи. За това алармираха от обединение "Бъдеще за туризма" Министерството на туризма, МВнР, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас.

От началото на октомври 25 организирани туристи, които са притежавали всички необходими документи на територията на Мексико, както и купен туристически пакет, веднага след приземяването на самолета в Канкун са били върнати обратно, обявиха от обединение "Бъдеще за туризъм".

"Местните власти – гранични ли са, емиграционни ли са, точно не знаем, прибират избирателно около 10-15 човека от всеки полет, като очевидно се таргетират лица от Източна Европа и бившите съветски републики, принудително ги вкарват в една стаичка, взимат им телефоните и паспортите, нищо не им се обяснява, държат се грубо, говорят само на испански. Доколкото клиентите могат да разберат какво се случва, те им казват, че нямат платена резервация в Мексико за настаняване и че са потенциални емигранти", обяснява Димитър Балтов, част от управлението на един от големите туроператори у нас.

Багажът на някои от върнатите обратно туристи е изгубен и не е възстановен, уточняват от обединение "Бъдеще за туризма", които настояват за решителна намеса на българските дипломати.

"Те всъщност ни преразказват и ни препращат писмо от имиграционните власти на Мексико и причината, която се дава – не са представили достатъчно убедителни доказателства, че имат платена резервация в Мексико. Това е един абсолютно бланкетен отговор", обяснява Балтов.

По думите на Пенчо Ралчев, почетен консул на Мексико в България мексиканските власти не дават информация по случая. Той обясни, че в един от случаите е имало несъответствие в имената на личните документи и вписаните в туристическия ваучер и добави, че е съдействал на обърналите се към него граждани.

От Министерството на туризма също са потвърдили, че са запознати с казуса и заедно с Министерството на външните работи са започнали проверка.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички