ЕС въвежда COVID-19 пропуски, за да спаси летния сезон


ЕС въвежда COVID-19 пропуски, за да спаси летния сезон
Снимка: iStock

5762

Страните от Европейския съюз формално са постигнали съгласие за издаването на COVID-19 пропуски за пътуване. Детайлите около новата политика ще бъдат обсъдени през месец май, предава Reuters, като се позовава на два неназовани дипломатически източника. Постигната договорка се смята за стъпка към отварянето на туризма в ЕС. Ваксинационните паспорти - нужни ли са на европейците?

Сертификатите ще позволяват на гражданите, които са ваксинирани, успешно са прекарали COVID-19 или разполагат с негативен тест, да пътуват по-лесно в рамките на ЕС. Европейската транспортна и туристическа индустрия страдат от повече от година в резултат на наложените безпрецедентни мерки за борба с COVID-19 пандемията.

27-те членки на ЕС са декларирали в документ, видян от Reuters, че ще изготвят правната рамка за сертификатите до лятото на настоящата 2021 година. Европейският парламент, който трябва да даде зелена светлина на предложението за да влезе то в сила, ще излезе със своя позиция по-късно през този месец. Финалните разговори между всички институции се очаква да стартират през месец май.

Страните от ЕС работят паралелно за да се уверят, че "необходимите технологични решения са налични", става ясно от документа. Това е необходимо за да могат да се прилагат на практика новите дигитални или хартиени сертификати. IATA Travel Pass стартира на платформата на Apple

Членките на ЕС са предвидили и решение, което не трябва да дискриминира хората, които не са пожелали да се ваксинират, като в този случаи би следвало да има редица от тестове, които да докажат, че лицето е здраво.

Докато всички членки на ЕС са длъжни да приемат официално одобрените ваксини, то отделните страни ще могат да издават и собствени сертификати за ваксини, като Sputnik или Sinovac, които ще важат само на техните територии.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички