Горещото лято в Южна Европа може да изпрати туристите към България


Горещото лято в Южна Европа може да изпрати туристите към България
Снимка: iStock/Guliver

3543

Високите летни температури в Южна Европа могат да предизвикат трайна промяна в туристическите навици, като повече пътници ще избират по-хладни дестинации или ще ходят на почивка през пролетта или есента, за да избегнат екстремните горещини, прогнозират туристически агенции и експерти, цитирани от "Ройтерс".

Данните на Европейската комисия за пътувания (ETC) показват, че се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България, се посочва в материала на агенцията. 

В същото време броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморския регион през юни до ноември, вече е намалял с 10% в сравнение с миналата година, когато горещото време доведе до суша и горски пожари.

"Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да окажат по-голямо влияние върху избора на пътниците в Европа", казва Мигел Санс, ръководител на ETC.

Според доклад на организацията 7.6% от туристите сега смятат екстремните метеорологични явления за основна грижа при пътувания между юни и ноември.

Интересът към пътуванията отново се повиши това лято, тъй като туристите изоставиха годините на пандемични ограничения, а туристическите компании казват, че жегата все още не е довела до анулиране на много пътувания.

Пет причини да не почивате в Гърция това лято

Метеоролозите прогнозират, че температурите през следващата седмица може да надминат сегашния рекорд на Европа от 48.8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г., което поражда опасения от повторение на смъртните случаи от жегата от миналата година.

Истории за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове или откарани с линейки от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

Затвориха Акропола заради горещата вълна "Клеон"

Министерството на околната среда на Италия предупреди в доклад тази година, че чуждестранните туристи в бъдеще ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации.

"Балансът ще бъде отрицателен и защото част от италианските туристи ще допринесат за потока от международен туризъм към по-малко горещи страни", се казва в доклада, цитиран от "Ройтерс".

 

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички