Гърция си върна чуждите туристи и е водеща дестинация за туризъм


Гърция си върна чуждите туристи и е водеща дестинация за туризъм
Снимка: iStock

5202

Гърция е водеща туристическа дестинация в Европа през 2021 г. Страната се нарежда на първо място в класацията на Световните туристически награди (World Travel Awards), съобщава вестник Kathimerini.

Световните туристически награди са създадени през 1993 г. Целта е да се отличат и наградят най-добрите в основни сфери на туристическата индустрия.

Област Атика заема първо място в класацията на крайбрежни дестинации в Европа и изпреварва Барселона, Венеция, Истанбул, Лисабон, Порто и Дубровник.

"Гърция показа на света, че е най-красивата, но и най-безопасната дестинация", заяви по повод отличието министърът на туризма Василис Кикилиас. По думите му страната се е справила успешно с управлението на пандемията и прилагането на медицинските протоколи и протоколите за пътуванията.

Министърът посочи, че се отчита ръст на разходите, които правят посетителите в Гърция. Всеки турист е изхарчил средно 20 на сто повече средства. През тази година страната очаква туристическите приходи да достигнат 12 милиарда евро.

Oт януари до август Гърция е била посетена от над 8,5 милиона чуждестранни туристи, показват данни на централната банка, цитирани от вестник "Нафтемборики". Отчетеният през този период ръст спрямо миналата година е 79,3 на сто. При приходите се отчита ръст от 135,7 на сто, като през разглеждания период те са близо 6,6 милиарда евро.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички