ИАТА агенциите остават без застраховател заради монопол


ИАТА агенциите остават без застраховател заради монопол
Снимка: iStock/Guliver

4506

Туристическите агенции в България, които продават самолетни билети и са акредитирани като ИАТА агенции, може да останат без застраховател. Това съобщават от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), предаде TravelNews.

Причината е, че Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) работи на българския пазар само с един застраховател – "Армеец" (част от групата на "Химимпорт" и "България ер"), посочва изданието От март 2020 г. заради световната пандемия от коронавирус, тази компания прекрати полиците на всички туроператори и агенти у нас. Сертификатите на ИАТА агенциите изтичат основно през март 2021 г. и те все още нямат яснота какво да правят. 

Към този момент не е ясно дали "Български армеец" ще продължат да застраховат този бранш, заяви Лилия Кирилова, член на УС на АБТТА и представител на компанията „Хорнит“. Застрахователят е изпратил писмо до асоциацията, че засега няма яснота. Същевременно друг застраховател – „Лев инс“ е поискал пред ИАТА да работи с агенциите на българския пазар. Но все още няма одобрение от международната организация.

Единственият вариант за туристическите компании остава да предоставят банкова гаранция. За целта обаче банките искат обезпечение до 150% чрез реална блокирана сума или заложен имот. Проверка на TravelNews в „Уникредит Булбанк“ установи, че срещу банкова гаранция за 30 000, настояват да бъдат внесени и блокирани 45 000 лв., съобщава още изданието.

Лилия Кирилова обясни, че са писали на ИАТА да посочат друг застраховател за българския пазар, като той може да бъде и европейски. Тя се надява да изпратят условията към агенциите по-рано, а не в последния момент. Офисът на ИАТА за Източна Европа се намира в Букурещ и от TravelNews са изпратили запитване до отговарящата за България Ана Апахидеян. 

В разпространено от АБТТА писмо и до туристическите агенции у нас се казва, че  АБТТА сезира ИАТА Мадрид и регионалния офис за Източна Европа в Букурещ и изиска незабавна намеса на институцията за преодоляване на безпрецедентната криза. 

В очакване на реакцията на ИАТА и до получаване на поисканата официална информация, Направление "Авиация"  още веднъж напомня на ИАТА членовете на АБТТА за важността на своевременното проучване на всички алтернативни варианти за гарантиране на професионалната ИАТА отговорност и препоръчва обмисляне на следните предварителни стъпки и опции:

· Отваряне на case в IATA Portal за създаване на персонално запитване относно нивото на финансова гаранция, която IATA ще изисква. Размерът на нивото на отговорност може да бъде изчислен и приблизително чрез сумиране на всички фирмени плащанията към IATA от последните 12 месеца, разделяне на сбора на 360 и последващо умножение по 22; 

· Съгласно NewGen ISS регулациите и като част от NewGen пазарите, всеки български агент може да избере с каква финансова гаранция да разполага. Така например, ако ИАТА е определила ниво на отговорност 100 000, агентът може да избере и да даде гаранция между 30 000 (което е минимума за пазара) и 100 000. За напомняне, така предоставената редуцирана гаранция не се отразява на типа на акредитация, но би намалила пропорционално Remittance Holding Capacity сумата на агенцията - вариант, който някои агенти може би биха оценели като приемлив в настоящата пазарна конюнктура.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички