Италианците получават до 500 евро, за да летуват в родината си


Италианците получават до 500 евро, за да летуват в родината си
Снимка: iStock

6418

Всеки италианец ще получи като вид жест от държавата до 500 евро, ако реши тази година да почива на Ботуша, независимо дали ще избере плажа или планината. Изискването е, че по 500 евро ще получат само семействата с деца. Двойките, които все още нямат деца, ще получат по 300 евро, а тези, които решат да пътуват сами – по 150 евро.

Строгите ограничения за бизнеса и придвижването постепенно се отменят, а Италия поема по пътя на икономическо и социално възстановяване. За целта коалиционното правителство одобри грандиозен спасителен пакет от 55 млрд. евро, с които да подпомогне възстановяването на икономиката на страната след пандемията от коронавируса.

Планът е наистина мащабен и комплексен, като се състои от почти 500 страници и влиза в сила веднага. "Работихме върху този план, знаейки, че страната е в голямо затруднение", каза италианският премиер Джузепе Конте по време на пресконференция.

Половината от сумата ще бъде насочена директно към всички онези, които са загубили работата си заради кризата. "Тези средства ще са за хората, които останаха без работа и без наеми, както и за тези, чийто бизнес е буквално на ръба на оцеляването'', допълни Конте.

Коронавирусът спира плащането на ипотеки и данъци в Италия

Отделени са още 25,6 млрд. евро за обезщетения за безработица, над 3 млрд. евро за здравеопазването, 1,4 млрд. евро за университети и научни изследвания и повече от 1 милиард евро за селскостопанския сектор.

Въвежда се и т.нар. "спешен доход" до 800 евро за семейства с ниски доходи. Хората, които не работят и не получават социални помощи, ще могат да получат между 400 и 800 евро на месец за максимум два месеца.

Пакетът от стимули, който следва първоначалния пакет от 25 млрд. евро, представен през март, включва комбинация от безвъзмездни средства и данъчни облекчения, за да помогне на фирмите да преодолеят спада. Той предвижда и помощ за семействата, включително субсидии за грижа за деца.

Ще има и стимули за засилване на опустошения туристически сектор, който формира 13% от БВП на страната. Хотели и плажни курорти ще се възползват от данъчни отстъпки. Бизнесът ще получи 2 млрд. евро, за да отговори на новите изисквания за социално дистанциране, особено в туризма.

Временно се замразява плащането на корпоративен данък за всички компании с годишен оборот под 25 млн. евро, а за малките предприятия ще получат безвъзмездна помощ (грант) до 40 000 евро. Бизнесът е освободен от плащането на регионалните данъци, дължими през юни, което ще струва на бюджета 4 млрд. евро.

Правителството ще рекапитализира изпаднали в затруднение компании в съответствие с новите правила на ЕС за държавна помощ, позволяващи вливане на публичен капитал. Фирмите ще получават пари, за да работят, вместо да съкращават персонал. "Инструментите, които въвеждаме, са определени от новата европейска рамка и се приемат във всички страни", каза финансовият министър Роберто Гуалтиери и добави, че Италия е сред първите страни, които се възползват от новите правила на ЕС.

Държавната банка Cassa Depositi e Prestiti ще инвестира в нефинансови фирми, които се считат за стратегически важни. Министерството на финансите е готово да предложи държавни гаранции за до 15 млрд. евро под формата на нови облигации в подкрепа на банките. Големите банки ще бъдат насърчавани да придобиват малки фалирали банки.

Допълнителните разходи, съчетани с колапс на данъчните приходи, ще вдигнат бюджетния дефицит до 10,4% от брутния вътрешен продукт през тази година, докато публичният дълг се увеличи с около 20 процентни пункта до 155,7% от БВП, предвиждат от министерството на финансите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички