Клиенти съдят туроператори за отменени почивки


Клиенти съдят туроператори за отменени почивки
Снимка: Getty Images/Guliver

5226

Потребители вече съдят туроператори за невъзстановени суми от нереализирани пътувания по време на световната пандемия от миналата година. Това обяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). МТ компенсира туроператори и турагенти

"Положението е неудържимо и започнаха да ни съдят. Нямаме ликвидност да върнем изцяло парите на клиентите си заради забавянето в изплащането на помощите от страна на Министерството на туризма. Вече 3 месеца сегашният екип на Стела Балтова и зам.-министър Даниела Стоева не могат да се организират и да отпуснат държавните субсидии", заяви Илиева.

Министерството на туризма обяви, че ще започне изплащането на 16.5 млн. лева чак след 13 септември 2021 г. До тогава ще разглежда подадените заявления от 120 фирми. Павлина Илиева е учудена, че вече един месец след крайния срок за подаването на заявленията на 20 юли 2021 г., те не могат да бъдат разгледани. "Не можем да разберем защо се бавят и не могат да се справят", коментира Илиева. До момента нито една фирма не е получила въпроси от министерството, което означава, че заявленията въобще не са пипани.

В указанията на ведомството при обявяването на последната държавна подкрепа за туроператорите пише, че срокът за обработка на документите е 20 дни и още 10 дни за въпроси и отговори. Туроператорите се надяваха да получат парите до средата на август. Екскурзоводите искат 24 милиона лева компенсации от държавата

Част от фирмите обезщетиха клиентите с ваучери, които вече са използвали, а други потребители си поискаха пълно възстановяване на парите. Средствата обаче не могат да бъдат върнати заради липсата на ликвидност в туроператорите. Една част възстановихме от предните дадени помощи от държавата, но все още не сме покрили напълно задълженията си към потребителите, казва още Илиева.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички