Климатичните промени разкриват нови хоризонти на круизните кораби в Аляска


Климатичните промени разкриват нови хоризонти на круизните кораби в Аляска
Снимка: iStock

2465

Заради климатичните промени ледът в Арктическия океан се отдръпва и дава път към доскоро трудно достъпни дестинации. Това, заедно с планове за изграждане на ново пристанище за 600 млн. долара, прави привлекателно за круизните кораби и градчето Ноум в Аляска, пише АР.

Доскоро в основаното през 1898 г. заради златотърсаческата треска градче трудно пристигаха луксозни лайнери. През 2016 г. например подобен кораб с над 1000 пасажели пусна котва в открито море, а желаещите да посетят градчето с около 3500 души население бяха превозвани към брега с лодки. Сега това ще се промени с разширяването на пристанището, но проблемът не се решава напълно – доковете няма да могат да поемат всички кораби.

Разширяването на пристанището не се прави само заради големите круизни кораби, но и за тези, които доставят стоки за живеещите в региона и за военните кораби, патрулиращи в близост до границите с Китай и Русия.

Коренното население в региона е доволно от плановете за разширяването на пристанището, които ще се случат най-рано в края на това десетилетие, допълва още АР. Това ще означава повече посетители, които да се запознаят с местния начин на живот и култура.

По данни на властите пасажерите от круизните кораби харчат по средно 100 долара на ден в Ноум. Целта е броят на посетителите да нарасне и да прекарат повече време в града. Местните могат да предложат интересни преживявания, включително и почерпка в 123-годишна кръчма в града, известен и със състезанията с кучешки впрягове в миналото.

Тази зима Ноум отбеляза шестата най-топла зима в историята си, а круизните компании – един от най-натоварените си сезони в Берингово море.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Оставаме без алкохол заради климатичните промени

Как изменението на климата застрашава българското розово масло?

Русия развива нов морски маршрут за доставките си

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички