Кои градове в Европа въведоха нови такси за туристите?


 Кои градове в Европа въведоха нови такси за туристите?
Снимка: iStock

2060

Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края на пандемията и през това лято се очаква значително да надхвърли предпандемичните нива. Резервациите за полети с нискотарифни авиокомпании на Стария континент се увеличава с по 10 процента годишно от 2010 г. насам. През 2019 г. са осъществени 500 милиона, а през тази година броят им може да надхвърли 800 милиона, посочват анализатори.

Най-големите онлайн платформи за резервации на нощувки в хотели, апартаменти или къщи, като Booking, Expedia Group, TripAdvisor и Airbnb, отчитат рязко нарастване на броя на своите клиенти. Оказва се, че туристите, които посещават някои от най-известните градове в Европа, са много повече от местните жители.

По-високи такси или повече туристи?

На този фон местните власти в редица популярни европейски дестинации - от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се опитват да въведат мерки, с които да ограничат неудобствата за жителите им, създавани от туристическия наплив. В редица популярни дестинации вече повишават туристическите такси или въвеждат заплащане за достъпа до някои забележителности, пише БТА.

Пример за това е храмът "Света София" в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, трябва да плащат входна такса в размер на 25 евро.

Във Венеция от тази пролет се въвежда такса "вход" за туристите, които посещават историческата част на прочутия италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в сила от 25 април. До 14 юли, когато продължава т. нар. "пилотна фаза", тя ще бъде прилагана през уикендите с изключение на началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специални входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града Мярката има за цел да регулира наплива на туристи в града по време на празничните дни през пролетта, както и през летните уикенди, съобщиха по-рано представители на местната власт.

Още: Още един екзотичен остров въведе такса за туристите

От своя страна властите в Париж почти устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира между 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се различават в зависимост от категорията на местата за настаняване и от района, в който се намират.

Властите в друга притегателна европейска дестинация за туристите - нидерландският град Амстердам, ограничиха с 30 на сто броя на лицензите, които собствениците на заведения за хранене и развлечения трябва да притежават, за да могат да работят.

Членовете на градския съвет решиха терминалът за круизни кораби да бъде преместен извън историческия център на Амстердам. Това е поредната мярка за ограничаване на наплива от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, посочва Асошиейтед прес.

Същевременно местните власти повишиха туристическия данък в Амстердам от 7 на сто на 12,5 на сто от стойността на нощувката. Това е най-високата ставка на туристическата такса в цяла Европа, отбелязва "Гардиън".

В Гърция от началото на тази година е в сила нова "екологична такса", която туристите заплащат. Местните власти обявиха, че тя заменя туристическия данък за настаняване. Новата такса се заплаща от клиентите на хотели в южната ни съседка, както и от наемателите на апартаменти или стаи, предлагани например чрез онлайн резервационните платформи.

Таксата на гост в някои от 5-звездните хотели в Гърция може да достигне до 10 евро на нощувка.

Пример за трудни и донякъде непопулярни решения, които трябва да вземат местните власти в популярни туристически дестинации, е ситуацията в Севиля.

Една от най-големите забележителности на този испански град е площадът "Испания" . Той е построен за Иберо-американското изложение през 1929 г. Площадът е заобиколен частично от сграда с арки и с две ъглови кули, която е проектирана в неомавритански стил. Комплексът е украсен с цветни керамични плочки, които са характерни за Севиля. В центъра на площад "Испания" е изграден фонтан, който е заобиколен от канал. Над него се издигат няколко пищно декорирани мостчета.

Още: Популярен европейски град въвежда входна такса за площада си

След като беше използван като декор при снимките на един от филмите от поредицата "Междузвездни войни", той стана популярен в целия свят.

На този фон местните власти в Севиля планират скоро да въведат входна такса за достъп до площада, тъй като според тях напливът от туристи нанася щети на тази архитектурна забележителност. Приходите от таксата ще бъдат вложени в поддръжката му.

Този план обаче предизвика остри реакции в цяла Испания.

"Никой не би си помислил да затвори площад "Сан Марко" във Венеция или "Пласа майор" в Мадрид", отбелязва Антонио Муньос, цитиран от ДПА. Той е представител на групата съветници от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) в общинския съвет на Севиля.

Муньос посочва, че налагането на туристическа такса върху нощувките в хотелите и другите места за настаняване в Севиля би имало по-голям смисъл. На същото мнение са и редица него съграждани.

Градските власти в Севиля все още не са посочили размера на евентуалната такса, която планират да въведат за туристите на площада.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички