Кои са най-популярните дестинации за наблюдение на Северното сияние през 2024 година?


Кои са най-популярните дестинации за наблюдение на Северното сияние през 2024 година?
Снимка: iStock

3842

Улавянето на великолепните цветове на Северното сияние в нощното небе изисква планиране, търпение и доза късмет. Но единственият фактор, който най-ефективно повишава шансовете ви за грандиозно изживяване, е да отидете на правилното място. Като част от Ръководството за Северно сияние на Expedia, сайтът за резервации на пътувания разкри своите 10 най-популярни дестинации за наблюдение на Аврора.

Въз основа на годишния ръст на търсенията, дестинацията, която се очаква да бъде най-популярна сред преследвачите на светлини през 2024 г., е Лапландия във Финландия. Тя отбелязва зашеметяващия ръст от 370%.

Всъщност, цялата скандинавска страна беше най-добрият избор за американците с ръст от 215% от 2022 г. до 2023 г. – особено за популярните места за наблюдение на сиянието, като Рованиеми и Инари. Тези, които искат да спестят средства, трябва да се насочат към региона през октомври. Месецът се пада в началото а пиковия период от края на септември до края на март, като нощувките в хотелите струват средно 216 долара на вечер, или с 250 долара по-малко, отколкото през декември.

Снимка: iStock

На второ място е Чърчил, Канада, отбелязващ 110% ръст на търсенията. Това не е единственият канадски представител в класацията – Банф заема петото място с 80% ръст, а Джаспър е на 7-о място със 70% повишение.

Третото и четвъртото място отиват при два норвежки града – Алта (най-северният град в света) със 100% растеж и Нарвик с 90%. Тъй като сезонът на полярните сияния продължава от есента до пролетта в района, най-добри за посещение обикновено са март, април, септември и октомври, казва Expedia.

Калфафел, Исландия дели петото място с канадксия Банф също с 80% ръст, докато остров Скай в Обединеното кралство е осми със 75% повишение. Два шведски града допълват списъка – Абиско с 65% растеж и Кируна с 55%.

Снимка: iStock

Въпреки че нито една дестинация в САЩ не попадна в топ 10, към няколко се отбелязва по-голям интерес. Търсенията за Мичиган, където пиковите месеци са април, октомври и ноември, нарастват с 20%, както и за Националния парк Voyageurs в Минесота, близо до границата с Канада, който е най-подходящ за наблюдение на Свевернто сияние през есента и зимата. И, разбира се, Аляска – с дълъг сезон от края на август до средата на април отчита ръст в търсенията от 15%.

Всеобхватният наръчник на Expedia също включва най-добрите места за отсядане, ключови часове за посещение и съвети за заснемане на най-добрите снимки на Северното сияние, за да документирате изживяването.

„Търпението е от ключово значение, а експериментирането с настройките на вашия фотоапарат е тайната за улавяне на Северното сияние“, казва природният фотограф Дейв Сандфорд в изданието на Expedia, споделено с Travel + Leisure. „Въпреки това, не забравяйте да се насладите на момента. Няма значение колко пъти съм имал късмета да видя Аврора лично, винаги оставям камерата и се изгубвам в необикновеното изживяване, наречено Северното сияние“, допълва той.

Източник: Travel + Leisure

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вижте най-епичната снимка на Северното сияние

Полицията в Исландия: Шофьори, спрете да зяпате Северното сияние

Северното сияние – легенди и факти (Снимки)

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички