Конфликтът в Близкия изток засегна сериозно туризма в Израел


Конфликтът в Близкия изток засегна сериозно туризма в Израел
Снимка: iStock

1842

В началото на месеца площадите и улиците около църквата "Рождество Христово" във Витлеем бяха пълни с туристи. След атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври обаче те пустеят.

"Бизнесът е в застой от началото на войната", казва Еса Абу Дауд, който работи като туристически гид в града. "Пътищата са затворени, никой не може да дойде".

"Разчитаме на туризма, за да живеем. Имаше КОВИД криза, все още не сме се възстановили от нея. Тъкмо туристите бавно започнаха да се завръщат, а сега всичко отново спря", казва Хадер Хюсеин, който продава сувенири във Витлеем.

Още: Най-големите отбранителни компании в Европа поскъпнаха с близо 10 млрд. долара от началото на конфлика между Израел и "Хамас"

Хотелите в Израел и палестинските територии - Газа и Западния бряг, са се изпразнили и най-малко шест компании са прекратили изцяло туровете до топ дестинации като Тел Авив и Ерусалим. Два тур оператора са отменили всички пътувания до края на годината, пише БТА.

Круизните кораби пък избягват израелските пристанища, а големите авиокомпании спряха полетите си до и от Израел за неопределено време.

Хотелите са затворени

InterContinental Hotels съобщава, че два от хотелите на групата, са временно затворени. Много резервации бяха отменени, а много туристи ги преместиха за края на годината, посочват от "Интерконтинентъл".

Една от водещите израелски хотелски групи -Isrotel, е на прага да затвори някои от хотелите си, тъй като повечето резервации са отменени, посочва неин говорител.

Още: Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Туризмът генерира 2.8% от БВП

Оттеглянето на чуждите туристи е сериозен удар за Израел, тъй като секторът генерира около 2,8 на сто от БВП на страната и дава работа на 3,5 на сто от трудовата сила.

През първите девет месеца на годината Израел е бил посетен от три милиона туристи, което е близо до предпандемичните нива, сочат официални данни. Около 800 000 от тях са били американци.

Ден след атаката израелското министерство на туризма съобщи, че пътуванията трябва да бъдат избягвани, а туристите трябва да стоят по хотелите или круизните кораби.

В сряда обаче на туристите беше разрешено да се движат из страната при необхомост. През миналата седмица в Израел се намираха около 90 000 туристи.

Президентът на Асоциацията на арабските хотели Елиас ал-Арджа посочва, че повечето хотели на Западния бряг през миналата седмица са помагали на туристите да напуснат страната. В момента 90 на сто от тях са празни.

При липсата на перспектива за приключване на конфликта, не е ясно кога туристите ще започнат да се завръщат, посочват туроператори.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички