Куба отваря плажовете, а границите - от 15 ноември


Куба отваря плажовете, а  границите - от 15 ноември
Снимка: iStock/Guliver

6355

Плажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон бяха отворени отново, след като бяха затворени за девет месеца заради пандемията.

В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени за сега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса. Куба започна да ваксинира 2-годишни деца срещу Covid

„В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване“, се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени за пореден път.

Малекон е популярно място за срещи на жителите на столицата, които отиват там, за да бягат, да ловят риба или просто да седят и да разговарят с приятели - всичко това бе забранено от януари поради пандемията.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в 8 от 15 -те провинции на Куба с ограничен капацитет - облекчение за кубинците след девет месеца затваряне.

Длъжностни лица заявиха, че границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно „предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация“. Това е особено видимо в Хавана, където повече от 70 % от населението е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на Covid-19 и близо 7 400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки 3 местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45% от населението си от 11,2 милиона.

Нацията се надява да премине прага от 90% ваксинирани до ноември.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички