Къде са обещаните многобройни чужди туристи по Черноморието?


Къде са обещаните многобройни чужди туристи по Черноморието?
Снимка: БГНЕС

20402

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати. Затова алармираха пред TravelNews хотелиери.

Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и др. комплекси. По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи.

Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

Хотелиерите са страхуват още да не дойде замърсяването от язовир " Нова Каховка“ по Българското Черноморие, защото ще провали съвсем сезона.

Още: Няма данни за замърсяване на българското Черноморие след разрушения язовир в Украйна

А той започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Засега има основно британски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, но ги няма в обемите от преди пандемията, обясни Налбантов. Българите и румънците все още не са тръгнали.

Почивката на морето тази година ще е драстично по-скъпа. Ето колко ще струва

"Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно. Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов. Според него в голяма степен вина носи служебното правителство. „Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация. Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов. „Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.

Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новият министър на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се запознава с проблемите. „А не само да си седи в кабинета в София. Трябва да дойде на място“, каза Веселин Налбантов.

Същата ситуация очерта и Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Положението е много странно, защото са пълни само няколко по-висококатегорийни хотела, каза тя. Иванова не се оплаква и отчита голяма заетост в нейните хотели от британски туристи. Но другите са празни и със заетост под 30%. „Няма силен сезон, какъвто описват от Министерството на туризма. Всички се изхвърляха с бомбастични прогнози за предстоящ добър сезон. Реално сега в Слънчев бряг е паднала бомба“, подчерта Елена Иванова.

Тя също обясни, че ги няма германските туристи и са много малко за юни. Рано и силно са започнали да се завръщат британците, с което е спасен месец май. При поляците и чехите също има сериозни резервации, но те не могат да спасят изцяло сезона.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички