Международни круизни компании ще включат България в програмите си


Международни круизни компании ще включат България в програмите си
Снимка: Елена Страхилова

3280

Големите международни круизни компании ще включат България в програмите си за 2026 г., като се надяват дотогава да е приключила войната в Украйна. Това стана ясно след среща на ръководството на „Пристанище Бургас“ ЕАД с представителите на концерните, които пристигнаха за 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise, която се проведе за първи път в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г.

Корабите ще спират в Бургас, Варна или Несебър, и след това ще отиват до Констанца в Румъния, заяви пред TravelNews Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“. Одеса в Украйна отпада от плановете им. Обмислят се още маршрути до Батуми в Грузия и до турски пристанища на Черно море.

Компаниите вече са направили своите програми за 2024 и 2025 г., в които няма да бъде включена България заради продължаващата война в Украйна. В момента обаче те подготвят маршрутите за 2026 г. и се надяваме да ни включат в круизните линии, обясни Димов. Някои от корабите спираха на българските пристанища преди Ковид пандемията и бяха пуснали доста заявки за след нея за 2022 г., но започна войната в Украйна и всички програми бяха отменени.

Още: Амстердам слага край на круизните кораби, за да ограничи туристите и замърсяването

Зам.-председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ Мария Белколева каза, че фирмите ще пуснат проучвания сред своите клиенти с местата по Българското Черноморие и дали искат да ги посетят. „Най-много възнамеряват да водят у нас американски туристи, защото за тях България е нова и непозната дестинация. Те вече са обиколили повечето маршрути в Средиземно море и Карибите, като сега търсят нови и интересни места за круизни пътувания“, подчерта тя. Интерес има още от австралийци и разбира се, от европейски туристи.

Пристанището, което превръща Истанбул във Венеция на Изтока

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички