Министерството на туризма представи Програмата за финансиране на черноморските общини


Министерството на туризма представи Програмата за финансиране на черноморските общини
Снимка: Министерство на туризма

2313

За първи път се прилага инструмент за партньорство с бизнеса, общините, туроператорите и летищата и се поемат решителни стъпки, за да се върне доверието за съвместна работа. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова на проведена пресконференция.

По думите и по този начин се показва политическа воля за повишаване на конкурентоспособността и развитие в посока децентрализация. Финансирането е свързано с държавни инвестиции за реклама на българския туризъм и чрез тази реформа се обединяват държавата, местните власти и частния сектор. По този начин се осъществява контрол по изразходването на средствата чрез повече прозрачност и ефективност.

С отварянето на „Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България“ правителството дава ясна заявка за сигурен и посветен партньор на бизнеса. 

Още: Колко нарушения откриха при проверките на заведения и хотели по Черноморието?

„Съфинансирането от страна на бизнеса дава възможност да се обединят и увеличат средствата, което означава, че парите на данъкоплатците са насочени за развитие на бизнеса и повече приходи. Това е важно предимство, заложено в Програмата и ресурсите не се разпиляват“, посочи министър Динкова.

Министерството на туризма реагира на европейските препоръки по отношение на България и това е именно правилното разпределение на средства за държавна реклама с предприемане на реални действия. Целта е дестинация България да се превърне в модерно и предпочитано направление.

В момента целевата група са Черноморските общини, но се планира реформата да се разшири и да се разработи според спецификите и на други региони като например Родопите, Розовата долина и други.

Още: Солени цени за сянката на Черноморието

Общият размер на средствата за изпълнение на Процедурата е в размер на 5 000 000 лв., финансирани от държавния бюджет, посредством бюджета на Министерството на туризма. Държавата финансира с 60% на стойност до 400 000 лева като 40% се съфинансират от бизнеса и общините. Действията са насочени в посока за разширение на активния туристически сезон по Черноморието, както и за работа с пазари на Германия, Полша Унгария, скандинавските страни и Великобритания.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички