Министърът на туризма: Очаква се летният сезон да e с 5% ръст спрямо 2019 година


Министърът на туризма: Очаква се летният сезон да e с 5% ръст спрямо 2019 година
Снимка: iStock

3068

Данните и информациите, които получаваме за предстоящия летен сезон, са положителни и очакваме да надминем 2019 г. с ръст от 5%. Това заяви в курорта „Албена“ министърът на туризма Илин Димитров.

По думите му това е била и основната задача на министерството – да стабилизира сектора и да има ръст. „Туристическият сектор е много гъвкав и не търпи вакуум, и пазари, които бяха позабравени, се възстановиха в България“, отбеляза още той. Димитров заяви, че се очакват много туристи от традиционните ни пазари, но и от развиващите се – Полша и Чехия.

„Пазар Великобритания също бележи ръстове. Пазар Германия, който имаше сериозен спад, се възстановява малко по малко“, каза министърът и допълни, че очаква около 25% ръст над 2022 г.

Димитров отчете, че и данните от летищата са добри и очаква относително дълъг летен сезон, който да продължи както обикновено до края на септември. По думите му въпросът не е да се запълнят хотелите през юни, юли и август, а да има добра заетост още през май.

Министърът заяви, че предизвикателство остава уплътняването на крилата на сезона. Той допълни, че ще апелира депутатите да подпомогнат бюджета на министерството, за да успее да осигури финансиране за чартърните полети, тъй като мярката е била ключова и реално се използва от всички наши съседи.

Министърът отбеляза, че е приятно изненадан от гъвкавостта на сектора, който е започнал да работи различно и използва много повече дигитални технологии, да се рекламира добре.

Илин Димитров припомни, че страната отчете много добър зимен сезон въпреки липсата на сняг. По думите му през изминалия зимен сезон сме надминали с 9% нивата от предпандемичната 2019 г.

Освен това по думите му над 100 000 туристи от чужбина са посетили България през великденските празници, като голяма част от тях са били от Румъния.

Илин Димитров коментира и какво ще се случи след 30 април с украинските бежанци, настанени в хотели, като по думите му решението е в сферата на правомощията на Националния оперативен щаб. Той обясни, че в момента тече цялостна ревизия и одит с помощта на щаба и се очаква до края на месеца да има пълна визия какво се е случило.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Туризмът у нас с рекордни приходи само за два месеца

Туроператор обясни защо българите избират гръцкото море пред нашето

Родното Черноморие вече не е най-евтината дестинация за британците

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички