От туристическия сектор искат спешни мерки за спасяване на сезона


От туристическия сектор искат спешни мерки за спасяване на сезона
Снимка: iStock

4139

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до премиера Борисов и министерството на туризма. В него са поставени 6 приоритета и се настоява за бързи мерки.

Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците април и май. Според анализи този сезон се очертава по-слаб за летния туризъм от миналогодишния.

В туристическия сектор са разтревожени от липсата на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни след 1-ви май, също от оскъдното провеждане на маркетингови кампании на ключови за туризма пазари.

Обезпокоени са от неяснотата дали се предвижда ваксинация на работещите в сферата на туризма, както и от липсата на инфраструктура за тестване на чуждестранните гости с цел улесняване на входящия туризъм. Ваксинационен паспорт в ЕС: Какво трябва да знаем за него

Не се знае ще продължи ли мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1-ви юни, което би допринесло за повече възможности за туристическия сезон, посочват още туристическите фирми.

Всичко това от бранша посочват като сериозни проблеми за летния сезон. Те подготвят писмо до премиера Борисов и министерството на туризма.

Ето какво каза пред БНР председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов: „Какво правят в Гърция – те подписаха договор с Израел, стоплят отношенията си с Русия и питат колко туристи могат да очакват от там, подписа се и меморандум с Румъния за разкриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също вече посреща руски туристи, Малта провежда независима външна политика по отношение на туризма спрямо ЕС, Турция вече има устни договорки с Русия 4,5 млн. руски граждани ще почиват в Турция и всички тестове да са за сметка на турската държава. Ние не сме взели никакви мерки, с изключение на нашето туристическо аташе в Москва, навсякъде е пълно безхаберие“.  Гръцкият туризъм благодари на българите. А българският?

Близо 6 милиарда лева са загубите от туризма за миналата година. Този сезон не предвещава нищо добро. Разликата е, че хотелите, които няма да отворят, ще фалират, а по веригата и още много фирми, работещи в тази сфера. И още по-тревожното е, че зад мрачните прогнози стоят съдбите на десетки хора по морето, които разчитат на сезона. Българите не могат да спасят сезона по Черноморието

„Сезонът ще е още по слаб от миналата година“,прогнозира Иван Иванов."За първи път тук имаме много анулирания от румънски туристи за почивките по Великден – защото не се направи нищо в новата обстановка, за да се запази бранша", каза експертът.

По данни на бургаското летище вече са започнали анулирания на полетите за месеците април и май. Те са от авикомпании, пътуващи по дестинации от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. Близо 80% загуби отчита бургаското летище.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички