Почивката в Турция е най-евтина за Великден


Почивката в Турция е най-евтина за Великден
Снимка: iStock

14215

Много българи ще посрещнат Великденските празници на почивка в чужбина. Най-желаните дестинации са Египет, Турция и Гърция. Хотелиерите от Анталия и Бодрум вече масово предлагат оферти с отстъпки от около 35 - 45 процента, някои достигат и до 50 на сто. Това разкрива пред вестник "Труд" Георги Пасев, ръководител на една от най-големите туроператорски агенции.

Първите чартърни полети за турските морски курорти през тази година стартират именно за Великден. Цените за едноседмична ваканция тип "ол инклузив", самолетен полет и трансфер до хотела започват при цени от около 600-800 лева според избрания хотел. За тази сума получавате петзвездно настаняване, отбелязва туроператорът. За Великден има и няколко чартъра до една от люлките на християнството - Кападокия, като цените на туристическите обиколки са подобни. Българите масово ще празнуват Нова година в Кушадасъ

Заявените самолети до Хургада, Шарм Ел Шейх и до новия египетски хит сред българите - Марса Алам, също не са малко, като се предлагат различни варианти - за почивка или обиколни екскурзии с круизи, както и ваканция с посещение на пирамидите в Кайро или такава, която е само за плаж. Пакетите, които включват самолетен полет и настаняване за седмица, най-често на база "ол инклузив" в луксозни хотели, струват средно по 1000-1200 лева на човек.

Традиционно много българи избират гръцките хотели и курорти за предстоящия празник, като към тях най-често пътуват индивидуални туристи. В момента двудневните и тридневни пакети излизат около 200-300 лева на човек за празника в най-близките до страната ни курортни градчета в близост до Халкидики и на остров Тасос.

В цената обаче не е включен транспортът, който е за сметка на туристите, показва справка в онлайн офертите на туроператорските агенции. Екскурзиите до гръцките острови за празника, но със самолет, струват по около 750 - 800 лева на човек при 3 нощувки. Така реално цената за гръцките хотели е почти два пъти по-висока от тази, предлагана от турските. Гърция очаква рекорден туристически сезон

Гърците предупреждават, че след Великден цените вероятно ще се вдигнат с около 10 на сто заради увеличаващите се разходи и поскъпването на горивата. Същият ръст планират и представителите на местата за настаняване у нас, предвид поскъпването на тока и газа с от 3 до 5 пъти, както и значителното увеличение на горивата и работните заплати в сектора.

Популярни дестинации, към които има интерес тази пролет са Египет - за ваканция и круизи, както и Мароко, Кабо Верде, Йордания и Кападокия в Турция, обяснява Пасев.

СПА хотелите ще са пълни през април

Междувременно априлската ваканция напълни спа хотелите в страната. Местата в най-търсените дестинации за отмора и балнеолечение като Сандански, Хисаря, Велинград са заети. Интерес има и към Банско, като в планинския курорт времето все още позволява да се карат ски, а немалка част от хотелите предлагат и спа и уелнес пакети. Част от хотелите, към които има голям интерес, дори успяха да вдигнат цените с от 10 до 30 на сто и въпреки това да продадат пакетите си за ученическата ваканция.

Хотелите по Черноморието очакват основно румънски туристи, но има интерес и от българи. Хотелиери и ресторантьори настояват държавата спешно да облекчи правилата за влизане в страната, за да можем да привлечем и други чуждестранни гости.

Най-голямата пречка за чужденците, желаещи да почиват в България, е инфлацията. Според хотелиери цените на туристическите пакети ще се повишат с минимум 10% още за Великден, а до лятото може да има още едно увеличение. Поскъпването на почивката се дължи на повишаването на цените на всичко, но има проблем, защото и доходите на туристите се стопяват. Ето от кои страни няма да дойдат туристи у нас това лято

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кипър измисли как да замести руските и украинските туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички