Син флаг за чистота на водите за къпане - ето кои са първенци в Европа


Син флаг за чистота на водите за къпане - ето кои са първенци в Европа
Снимка: iStock

4508

Кипър, заедно с Малта и Люксембург, е класиран на първо място по чистота на своите води за къпане, съобщи съдията по Националната програма за Син флаг, CYMEPA, по време на церемонията по връчването на 79 Сини флагове на 77 от плажовете на Кипър и на две яхтени пристанища. Това предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Критериите за Син флаг включват стандарти за качество, безопасност, екологично образование и информация, предоставяне на услуги и общи критерии за управление на околната среда.

По време на церемонията, която включваше артистична програма от Кипърския полицейски филхармоничен оркестър, Паралимни получи 19 сини знамена, 16 бяха присъдени на Агия Напа, седем на Агиос Тихон, шест на община Пафос, по три на община Ларнака и община Героскипу , община Пегея и Нео Хорио, по две за община Лимасол, Полис Хрисохус, Пентакомо и Пиргос и по един син флаг за Вороклини, Перволия, Зиги, Парекклисия, община Гермасойя, община Агиос Атанасиос, Епископи, Писури и Леба. Яхтените пристанища на Агия Напа и на Лимасол също бяха отличени със Син флаг.

Събитието се проведе на плажа "Вупа" (Vouppa) в Агиос Тихон като министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Петрос Ксенофонтос поздрави 77-те местни власти и двете яхтени пристанища, отличени тази година.

"Важно постижение за Кипър е фактът, че 77 плажа от 123 водни зони за къпане и две яхтени пристанища отговарят на критериите, което им спечели Син флаг тази година, още едно важно отличие за страната ни", добави той.

По-специално, уточни министърът, Кипър получава 99,2% съответствие - 119 от 120 места за къпане са класифицирани с отлично качество, а едно място все още не е класифицирано поради ограничен брой проби.

Генералният секретар на Националната програма за Син флаг д-р Майкъл Йеридис обяви, че Кипър е класиран на първо място сред страните от ЕС заедно с Малта и Люксембург по отношение на чистотата на водата със 100%, Гърция е на второ място с 97% и Германия - на трето място с 94%.

ОЩЕ: 13 български плажа са отличени с престижния "Син флаг"

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички