Супата в Банско стигна 30 лева, а водата - 13 лева


Супата в Банско стигна 30 лева, а водата - 13 лева
Снимка: iStock

18860

Супата във ВИП заведение в най-големия ски курорт у нас – Банско, "удари" 30 лева, сигнализират потребители в мрежата. Едва за няколко часа публикация събра над 120 негативни коментара, осъждащи двойния стандарт в родните и чуждестранните курорти. Подготвят сериозен скок на цените в Банско

От публикуваната в интернет снимка на касов бон от ресторанта на Бъндеришка поляна става ясно се вижда, че клиентите са платили 127 лева за една лазаня, супа "младо телешко", 750 мл минерална вода и греяно бяло вино. Оказва се, че докато по курортите в България лазанята се търгува по 39 лева, бутилката вода по 13 лева, а чаша греяно бяло вино по 15 лева, "на 3000 метра в Алпите едно кафе струва 1.30", шруделът пък е на цени от 5 евро. Любопитните цени може да видите тук

Нашенци си обясняват този феномен с възможността "супата да е от бразилско теле, а виното – френско от реколта 1964 г.". Доказателство за изненадата на клиентите е и фактът, че част от сметката – 116 лв. е платена кеш, а останалите 11 лева – с карта.

Други потребители в мрежата пък алармират, че подобни високи цени се наблюдават не само по зимните курорти, но и в хижите у нас. "В хижа Ястребец колата е 8 лв. – същата цена, обърната във франкове, е и колата в Давос", коментира под публикацията Евелина Цитини. Ски картите в Боровец скочиха драстично, надминаха Банско

Зимните курорти са все по-скъпи

Зимните ни курорти по принцип са скъпи и макар цените все още да са изгодни за чужденците, те далеч не са по джоба на повечето българи. Дори най-обикновените стоки са завишени в пъти, а при настоящите луди цени на тока и газа търговци и хотелиери имат оправдание да ги вдигат още повече. Колко ще ви струва една седмица в Боровец?

В заведенията под връх Тодорка обядът и вечерята също излизат "солени" на туристите. Справка в менюто на един от обектите разкрива, че в първите дни след официалното откриване на зимния сезон 300 грама пържени картофи са стрували 11 лева, за добавка сирене пък се е налага туристите да доплатят още 2 лева.

Впечатление правят още колосалните суми за 600 грама свински ребърца – 42 лева, и порция пилешко филе със задушени зеленчуци за 22 лв. В случай че туристите решат да се сгреят единствено с чаша горещ чай или кафе, ще се наложи да броят между 4 и 6 лева. Според собствениците на ресторанти и заведения спекулата се дължи на повишените цени на електроенергията и природния газ, пише вестник Монитор.

Припомняме, че скокът на комуналните разходи и новите здравни разпоредби – работа на 50% от капацитета до 22:00 часа, принуди редица собственици на заведения да преустановят своята дейност. "Фалират заведения всеки ден, а загубите са колосални. Не само че загубихме много голяма част от клиентите. Ние загубихме много голяма част и от персонала, който напусна, за да отиде да работи на места, където не им искат зелени сертификати", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в ефира на БНР. Ще искат ли зелен сертификат в зимните курорти?

Подобни тенденции обаче явно са наблюдават и при цените на туристическите пакети. "Вчера резервирах 5 нощувки – заболя ме сърцето и ме е срам да кажа колко пари са. Следващата зима май ще сме на ски в Швейцария", жалва се Яна Иванова, а друг духовит онлайн потребител я съветва да отиде на ски почивка в "друга евтина дестинация" като Австрия, Италия или Швейцария.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Два пъти повече туристи в Банско по празниците

1 милион чужди туристи идват на ски и СПА у нас

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички