Съд обяви за незаконен хотелът-подпорна стена в Алепу


Съд обяви за незаконен хотелът-подпорна стена в Алепу
Снимка: БГНЕС

6833

Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително за изграждането на курортния комплекс "Алепу Вилидж" в защитената местност Алепу край Созопол. Част от инвестиционните книжа не били подадени от възложителя, за други не е ясно как са приобщени към преписката за разрешителното.

Припомняме, в казуса "Алепу" беше издадено разрешение за строеж на хотел на мястото на подпорна стена за брегоукрепване. Бившият областен управител на Бургас разкри, че са предлагани по 5000 евро подкуп на общински съветници в Созопол, за да продадат земята край Алепу.

В мотивите на съда е посочено, че са установени документни и други престъпления, а строителното разрешително е издадено в противоречие с материалните разпоредби на закона, предаде БНР. 

Днешното решение на магистратите идва след протест на Окръжната прокуратура, която атакува издаването на това разрешително за строеж. 

Делото бе образувано през юни 2020 г. Съдът счита, че разрешението за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона, а именно липса на законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му. 

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебна-почеркова експертиза. 

Прокуратурата: На Алепу първо е имало разрешение само за укрепване на свлачище, после идва за ваканционно селище

Според тях част от инвестиционните проекти до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респективно не са подадени от лице, имащо качеството на възложител. 

В същото време изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26 февруари 2018 г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявлението от 30 август 2018 г. до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на "Алепу Вилидж" АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж. В тази част Окръжната прокуратура ще сезира компетентната прокуратура. От там заявяват, че искането за обявяване на нищожността на акта може да се предяви без ограничение във времето. 

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжната прокуратура направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още: Прокуратурата откри нови нарушения покрай разрешителното за строежа на "Алепу"

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички