Топ 10 на най-умните градове в света: Класация


Топ 10 на най-умните градове в света: Класация
Снимка: iStock

4239

Най-умният град на света за пета поредна година е Цюрих. Най-голямото населено място в Швейцария отново оглавява престижната класацията на Международния институт за развитие на управлението (IMD). Тя изследва 142 градове на базата на икономически и технологичен напредък и фактори като устойчивост, приобщаване и пригодност за живеене.

От новаторски интелигентни мрежи и футуристично 3D градско картографиране до устойчиви енергийни решения и безпроблемен обществен транспорт, Цюрих остава в челните редици на цифровата трансформация на градовете, определяйки нов стандарт за градски живот.

Но швейцарският град не е просто световен център на иновациите. Той се класира високо и като един от най-красивите градове в света.

Красотата на Цюрих

Снимка: iStock

Заобиколен от зашеметяваща планинска панорама, великолепни езера и спокойни реки, Цюрих има изобилие от природни, исторически и културни забележителности. В сърцето му се намира старият град Altstadt – с неговите калдъръмени алеи, уютни барове, луксозни бутици и средновековни катедрали.

Градът също разполага с над 70 парка и градини и впечатляващите 150 галерии и музея, включително известния Kunsthaus Zurich и Швейцарския национален музей. За да оцените истински великолепието на Цюрих, трябва да се разходите по река Лимат, да се впуснете в живописно пътешествие с лодка през Цюрихското езеро или да се изкачите на връх Уетлиберг за невероятна гледка към града.

Кулинарните ентусиасти могат да се насладят на оживената гастрономическа сцена на Цюрих, която включва традиционни кафенета и повече от дузина ресторанти със звезди Мишлен. Отдайте се на декадентски швейцарски шоколад в Lindt Home of Chocolate или на апетитно фондю в швейцарския ресторант Chuchi в хотел Adler.

Безупречен набор от луксозни хотели красят града – от наскоро открития Mandarin Oriental Savoy, който се помещава в исторически имот на известния Paradeplatz, до Dolder Grand. Това е величествен замък хотел, кацнал на върха на хълма Adlisberg, украсен с над 100 произведения на изкуството.

Снимка: iStock

Топ 10

След Цюрих в класацията на най-умните градове на света се нареждат норвежката столица Осло и Канбера в Австралия.

Не е изненада, че три от десетте най-добри града в списъка са в Швейцария, като Женева е на 4-о място, а Лозана е на 7-о място. Останалите градове в Топ 10 са Сингапур, Копенхаген, Лондон, Хелзинки, Финландия и Абу Даби.

На кое място е София?

През 2024 г. София се класира на 113 позиция в ранглистата. Спадът ѝ спрямо 2023 г. е с две места, а спрямо 2021 с цели десет, когато заема 103 позиция в света. През 2020 г. пък е на 87-о място в подреждането.

На 96 позиция през 2024 г. се нарежда столицата на Турция – Анкара, а Истанбул се класира на 110-о място. Под №100 е румънската столица Букурещ, а 102-а е хърватската Загреб. На 120 място пък се нарежда – Атина.

Източник: Travel & Leisure

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нестандартна класация: Кои са най-приятно ухаещите градове в Европа?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички