Трудови инспектори проверяват ресторанти и хотели


Трудови инспектори проверяват ресторанти и хотели
Снимка: БГНЕС

8826

Отварянето на заведенията от 1 март активизира наемането на работна ръка, която собствениците на заведения бяха принудени да редуцират по време на спирането на дейността. Фактът, че епидемичната обстановка все още не е отменена създава несигурност в работата на заведенията, което повишава риска от използване на недекларирана заетост. За да гарантира спазването на трудовото законодателство, контролните органи на Инспекцията по труда ще активизират проверките в ресторантьорството и хотелиерството, съобщиха от ГИТ. 

От Инспекцията по труда напомнят на работниците и служителите, че сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането му в Националната агенция за приходите защитава трудовите и осигурителните им права. Преди да започнат работа, работниците и служителите трябва да получат екземпляр от трудовия си договор, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и копие от длъжностната характеристика. За да са сигурни, че работодателят им е коректен, работниците могат да проверят чрез издаден от НАП персонален идентификационен код регистриран ли е действително трудовият им договор, на какво работно време и върху какъв осигурителен доход са осигурени. 

Работодателите нямат право да допускат до работните места работници и служители, с които не са сключили писмен трудов договор и не са го регистрирали в НАП. Работата без трудов договор не може да бъде маловажно нарушение съгласно Кодекса на труда и санкцията при установяването му не може да бъде под 1500 лв. Това нарушение ограничава и възможността на нарушителите да участват в обществени поръчки в следващите три години. Дори ако желаят да проверят уменията на наетите, работодателите следва да сключат трудов договор с тях. Законодателят е осигурил възможност договорът да бъде със срок на изпитване, в рамките на който той може да бъде прекратен без предизвестие и без обезщетения, освен за неизползван платен годишен отпуск. 

В последните години се затвърди тенденцията работниците и служителите да подават сигнали след прекратени трудови правоотношения и да си търсят неизплатена част от трудовите възнаграждения, които са договорени устно с работодателя. В тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да задължи работодателя да ги изплати. Подават се и сигнали за работа без договор, когато подателите им вече са напуснали работните си места. Невъзможността да бъдат установени да полагат труд също ограничава възможностите на Инспекцията по труда да гарантира правата на работещите. 

През 2020 г. в Инспекцията по труда са извършени малко под 9800 бр. проверки по сигнали. Спрямо 2019 г. се отчита ръст на сигналите с над 25% Най-често сигналите са свързани със заплащането на труда – неизплащане на допълнително възнаграждение за придобит стаж и професионален опит; незаплащане с увеличение на положен труд на официален празник, на извънреден труд. През м.г. зачестиха запитванията, свързани с режима на ползване на неплатен отпуск, при които работници споделят, че са принуждавани от работодателя да излизат в такъв. При проверките обикновено се установява, че те са подписали заявление за ползване на неплатен отпуск. Постъпват и сигнали от работници, които твърдят, че са подписали не по свое желание заявление за прекратяване на договора им по взаимно съгласие. 

Инспекцията по труда напомня още, че дори в условията на извънредна епидемична обстановка работодателят няма право едностранно да изпраща персонала в неплатен отпуск.

Работещите не следва да подписват и документи, с чието съдържание не са съгласни, като заявления за неплатен отпуск; на договори за непълен работен ден, когато реално работят по 8 и повече часа или за по-ниско от реално получаваното възнаграждение; заявления за прекратяване на договори по взаимно съгласие, ако това не е по тяхно желание. От една страна това води до загуба на осигурителни права за тях, а от друга – с подписа си те са се съгласили да полагат труд при по-неблагоприятни условия, с което се ограничават възможностите на Инспекцията по труда да приложи мерки за гарантиране на пълните им трудови права.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички