Турция обяви кога започва туристическия сезон


Турция обяви кога започва туристическия сезон
Снимка: iStock

3961

Турция се надява да започне официално туристическия сезон от 1 юни. Това ще бъде възможно, след като случаите на COVID-19 в страната намаляха, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, предава Reuters. Южната ни съседка също пострада сериозно от отмяната на чуждестранни резервации.

В опит да намали разпространението на заразата и да спаси сезона президентът Реджеп Ердоган неотдавна наложи най-дългия локдаун от началото на пандемията. Приходите от туристическия бранш през 2020 г. спаднаха с 65%.

Министър Ерсой подчерта, че тази година ще очакват 30 млн. чужденци или два пъти повече от миналата, ако 17-дневният локдаун в страната успее да намали дневните COVID случаи до под 5000. Туристическите агенти, асоциации и хотели също предвиждат 2021 г. да бъде по-добра от 2020 г.

По традиция Турция очаква и тази година най-много туристи от Русия, Германия, Великобритания, България и Иран. По официални данни за 2020 г. 1.2 милиона са туристите от България като голяма част от тях са били на шопинг пътувания до Одрин и околностите. Не липсват и такива, които са почивали в егейските курорти Бодрум, Мармарис и другата традиционна дестинация Кушадасъ.

Така България се нареди на второ място след Русия по брой посетители в Турция през миналата година. Тази година също се очаква засилен интерес към Турция. Туризмът представлява около 12 на сто от икономиката на южната ни съседка и е най-силно засегнатият от пандемията сектор през миналата година.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички