Туристите в Турция: Дистанция и маски и в морето, и на плажа


Туристите в Турция: Дистанция и маски и в морето, и на плажа
Снимка: iStock

7590

"Социална дистанция и в морето, и на плажа", пише турският в. "Акшам" в публикация, посветена на мерките за безопасност срещу коронавируса на плажовете в Турция, които бяха отново отворени от 1 юни.

"Турция е най-сигурната страна в Европа в областта на туризма", твърди ресорният министър Мехмет Ерсой, цитиран от вестника. Думите му са във връзка със сертифицирането на хотелите и заведенията в страната като безопасни от COVID-19. Както посочи министърът, общо 1650 хотели и ресторанти са кандидатствали за удостоверението досега.

За да убеди чужденците и техните правителства, че пътуването до Турция е безопасно, Анкара започна програма за "здравословен туризъм", която предвижда определени изисквания за туристическите обекти, така че да бъдат сертифицирани като надеждни срещу разпространението на COVID-19.

Сертификатите, удостоверяващи че изискванията са покрити, се издават от Турския институт за стандартизация, който гарантира, че базата за настаняване и хранене на хотела отговаря на определени критерии за безопасност предвид епидемията от коронавирус.

"Гражданите спазват правилата! Почиващите прилагат мерките, плажовете са хигиенични", отбелязва "Акшам" в репортаж от Мармарис.

Броят на чадърите на проверения от вестника плаж, дълъг километър и широк 300 метра, е бил намален от 300 миналата година на 200 тази, а разстоянието между тях е увеличено от 4 на 7 метра, констатира изданието. Кабинките за преобличане, душовете и тоалетните се дезинфекцират след всяко влизане. Забранено е пушенето заради опасността от разпространение на заразата чрез фасовете, но са отделени специални пространства за пушачите. Почиващите носят маски на плажа, а при плуване спазват дистанция от 1,5 метра помежду си, пише още вестникът.

"Епидемията не е приключила", предупреждава в заглавие "Йени месаж", като цитира данни на Световната здравна организация, че за последните осем дни броят на заразените с коронавирус е нараснал с един милион, достигайки 9,5 млн. души.

"И у нас положението изобщо не е добро", отбелязва вестникът. След процеса на нормализация броят на случаите на заразени с Covid-19, регистрирани в Турция, е нараснал до 190 165, а смъртните случаи надхвърлят 5000. На 23 юни е бил отбелязан рекорд на броя на настанените в интензивни отделения за последния месец - 893 души. Това бележи повишаване от 40 на сто на тези пациенти спрямо първата седмица на юни, посочва още изданието.

Турският здравен министър Фахреттин Коджа междувременно отбеляза, че средната възраст на заразените с коронавирус в Турция е намаляла от 41 на 32 години, пише в. "Тюркие". Властите обаче не предвиждат нови ограничения за гражданите. "Не преживяваме втора вълна, а виждаме последиците от първата", уточни Коджа.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички