Туризмът в Европа ще продължи да се възстановява


Туризмът в Европа ще продължи да се възстановява
Снимка: iStock

2623

Перспективите за пътувания до Европа са обещаващи въпреки кризите в глобален план, като високата инфлация, войната в Украйна и последвалата я енергийна криза, както и очертаващата се икономическа рецесия, се казва в последния доклад на Европейската туристическа комисия (ЕТК).

Данните на Комисията показват, че през 2022 г. е възстановен 75% от обема на пътуванията в Европа, съпоставен с нивата от 2019 г. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2023 г., макар и с по-бавни темпове. В перспектива прогнозите са, че международните пътувания в Европа ще достигнат нивата отпреди пандемията през 2025 г., докато вътрешните пътувания ще се възстановят напълно през 2024 г.

Солени цени за сянката на Черноморието

"През 2023 г. очакваме туристическият сектор в Европа да продължи силното си възстановяване", заяви Луиш Араужо, президент на ETК.

"Тъй като европейските пътувания на къси разстояния вече достигат предишните нива, вниманието на туристическата индустрия сега се насочва към тези на дълги разстояния. През следващите месеци можем да очакваме дългоочакваното завръщане на посетителите от Азиатско-тихоокеанския регион", казва Араужо.

"Тъй като индустрията се ориентира в многобройните предизвикателства, пред които е изправена през тази година, е жизненоважно секторът да продължи да бъде възприемчив към потребителското търсене, да подобрява преживяванията на посетителите в дестинациите и да се насочва към пазари и сегменти, които са по-малко засегнати от икономическото забавяне."

Гръцкият туризъм след пандемията: възстановяването през 2022 г.

Въпреки мрачните икономически перспективи, възстановяването на европейските туристически пътувания се запази в края на 2022 г. Спестяванията по време на пандемията вероятно са удължили летния сезон, тъй като хората са били нетърпеливи да пътуват след три години пандемия, се посочва в доклада.

Данните от началото на годината, сравнени с тези от 2019 г., показват, че една от всеки две дестинации е възстановила повече от 80% от броя на пристигащите чужденци преди пандемията.

Като цяло южните средиземноморски дестинации отбелязват най-бързо възстановяване. Високите цени стимулират избора на по-евтините дестинации, като туристите се насочват към Турция (-2%), за да се възползват от по-слабата лира. Люксембург (-4%), Сърбия (-6%), Гърция (-6%) и Португалия (-7%) също се доближават до нивата от 2019 г.

Най-бавно се възстановяват туристическите обекти в Източна Европа поради войната в Украйна и липсата на руски посетители по места, силно зависими от този пазар. Най-рязък спад се наблюдава във Финландия (-38%), Литва, Латвия и Румъния (всички -42%).

 

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички