Удължават финансовата помощ за хотелиери, настанили украински бежанци


Удължават финансовата помощ за хотелиери, настанили украински бежанци
Снимка: iStock/Guliver

3684

Прогмата за хуманитарна помощ за разселени лица от Украйна се удължава до 30 септември тази година. Решението на Министерски съвет влиза в сила от 1 юли, като по този начин българските хотелиери ще продължат да получават по 15 лева на ден на човек за настаняване, съобщават от пресцентъра на туристическото министерство.

Решението задължава още министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката в едномесечен срок да разработят предложения за интеграционни мерки на украинците, получили временна закрила.

Припомняме, че помощта се използва от места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, след като лицата, търсещи временна закрила, са преминали през буферни центрове. И още:

  • Помощта се предоставя на лица, които имат издадена валидна регистрационна карта на чужденец и им е предоставена временна закрила от Държавната агенция за бежанците, със срок на валидност до 4 март 2024 г.
  • Лицата са настанени в места, в които към 31.10.2022 г. са ползвали Програмата, в периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. и са продължили да я използват и след 16 ноември 2022 г.; продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което са настанени към 31.10.2022г. или са преместени по изключение с решение по инициатива и преценка на Националния оперативен щаб (НОЩ). Условията и редът за това се определят от НОЩ.
  • Новонастанени лица се приемат по изключение с решение на НОЩ.
  • Не може да се приемат в места за настаняване и подслон новопристигнали лица от Украйна, които искат да се възползват от Програмата, без решение и разрешение от НОЩ.

Министерството на туризма няма да верифицира нощувки и да изплаща средства за настанени лица, които не отговарят на описаните условия. Към момента в места за настаняване има 17 111 украински граждани с предоставена временна закрила.

До 10 дни изплащат на хотелиерите близо 18 млн. лева за украинските бежанци

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички