Улесниха пътуванията до Египет, Тунис и Мароко


Улесниха пътуванията до Египет, Тунис и Мароко
Снимка: iStock/Guliver

6158

България облекчи правилата за сънародниците ни, които се връщат от Африка. Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов определя правилата за влизането в страната от 1 април 2021 г. С нея отпада задължителната карантина при пътуванията на българите до Египет, Тунис, Мароко и още няколко африкански страни, в които няма сериозно разпространение на COVID-19, предава TravelNews.

При пристигане в България, хората ще трябва да си правят PCR тест до 24 часа и при отрицателен резултат, ще бъдат освобождавани от карантина. Може да влизат и директно с негативен тест от съответните държави, направен до 72 часа преди пристигането в България. Остава 10-дневната карантина за пътувалите до остров Занзибар (Танзания) и Кения. Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците

Преди няколко дни правителството на Египет изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи. В Египет действат сериозни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата.

Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, с които България за съжаление не може да се похвали в момента. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

За отпадането на карантината от Египет, Тунис и Мароко настояваха и туроператорите, които са планирали 45 полета само до Египет през април и май. Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, в което настоя за отмяна на карантината, тъй като страните от Северна Африка са по-нискорискови от България и част от европейските държави.

Туроператорите и местните хотели уверяват, че са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват, изтъкнаха от бранша.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички