Великобритания планира ваксинационен паспорт


Великобритания планира ваксинационен паспорт
Снимка: iStock

10180

Великобритания започна разработването на ваксинационен паспорт, за да могат хората, които са защитени срещу коронавирус, да отидат на почивка. Според Times, служители на външно министерство работят по система за сертифициране, за да може да се издава официален документ на ваксинираните лица, предаде БГНЕС. 

Това се случи, след като туристическите босове в Гърция заявиха, че британските туристи са добре дошли в страната от месец май, при условие че имат доказателство за поставена ваксина

Държавният министър в британското външно министерство Джеймс Клевърли заяви, че страните, в които пристигат летовниците, ще решават дали ще са необходими ваксинационни паспорти. 

Приемащите държави ще определят свои собствени мерки за влизане в страната и изискванията към пътуващите, каза той. 

Според данните от предварителните проучвания, ваксините може да намалят предаването на коронавирусна инфекция, както и да предотвратят сериозни заболявания, съобщи Keep Talking Greece. Затова се отправят призиви към гражданите да се ваксинират, за да имат повече свобода на придвижване. Гръцките здравни власти изразиха увереност, че лица, получили две дози от ваксината Pfizer или AstraZeneca, ще имат достатъчно имунитет при посещението си в страната. 

Григорис Тасиос от гръцката федерация на хотелиерите, каза, че Гърция отдавна е любима дестинация за почивка на британците. Тъй като броят на ваксинираните във Великобритания до голяма степен изпреварва всички останали страни в Европа и извън нея, британските туристи ще бъдат сред най-безопасните за пътуване в Гърция най-рано през май. 

Около два милиона британци посещават Гърция всяка година, като харчат над 10 милиарда евро. 

Предвид факта, че Дания и Швеция също подготвят дигитален ваксинационен паспорт, Гърция може да подпише двустранни споразумения със страните за взаимно признаване на такъв документ.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички