Властите в Албания останаха изненадани от огромния брой туристи


Властите в Албания останаха изненадани от огромния брой туристи
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

7055

Албания преживява голям приток на туристи през този летен сезон, като властите очакват над 8 милиона чужденци да влязат в страната само през летище Ринас с цел туризъм.

Президентът на Албанската агенция за пътувания и хотелиерски услуги (ATHS) Бесник Вати казва, че очаква добър сезон и добавя, че големият наплив от туристи ги е заварил неподготвени.  "Никой, нито туристическите оператори, нито правителството бяха подготвени за такъв голям наплив от туристи“, каза той за агенция АТА, предаде БТА. 

Вати изброи някои от причините, поради които Албания в момента е много популярна дестинация.

Още: Горещото лято в Южна Европа може да изпрати туристите към България

Според него летищната и пристанищната инфраструктура и увеличаването на "нискотарифните" полети са изиграли основна роля, а рекламата чрез социалните медии е друг фактор.

"Ситуацията през 2023 г. се предвижда да бъде най-добрата, която Албания някога е имала. Причините, които ни доведоха до тази ситуация, са главно голямото откриване на летището в Тирана, началото на „нискотарифните“ полети и два до три пъти увеличение на градовете, с които има директни полети от Тирана, в сравнение с предходната година. Междувременно по време на пандемията започнаха директни полети от Близкия изток", каза той.

Той се спря и на някои от проблемите, пред които е изправен този сектор.

Още: Ето защо не е добра идея да почивате в Гърция това лято

"Бизнесът, правителството, държавата, никой не беше подготвен за този голям наплив. Трябва да имате служители и обучени хора. Трябва да имате капацитет да ги транспортирате, защото не става дума за подготовка от днес за утре. В същото време градският и междуградският транспорт трябва да бъдат подобрени. Трафикът е друг елемент, който трябва да бъде подобрен", каза Вати.

Броят на чуждите граждани, посетили Албания през първите шест месеца на тази година, достигна 3 396 932 души. Според доклад, публикуван от Института по статистика (INSTAT), този брой се е увеличил с 33% в сравнение със същия период на 2022 г.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички