Възможно ли е ски курортите да останат без сняг скоро?


Възможно ли е ски курортите да останат без сняг скоро?
Снимка: iStock

2377

Всеки осми ски курорт в света може да се окаже изцяло без естествен сняг до края на века поради напредването на климатичните промени. Това сочи проучване, цитирано от ДПА.

"Климатичните промени съществено променят моделите на снеговалежа, което има сериозни, макар и различни, последици върху ски курортите по целия свят", казва Вероника Митервалнер, изследовател от департамента по спортна екология към университета в Байройт.

"Във всички основни ски региони се очаква намаляване на броя на дните с естествена снежна покривка при всеки от сценариите, свързани с намаляването на вредните емисии парникови газове", посочва Митервалнер, която е ръководител на проучването на седем големи планински региони, развиващи зимни спортове. 

Още: Кой е един от най-високите ски курорти в света и защо на него няма сняг?

Намалението е особено сериозно на по-ниска надморска височина, се казва в доклада, публикуван с специализирано издание. Ски туризмът ще се измести в най-високите части В резултат ски туризмът ще продължава да се измества нагоре в планините, което би имало тежки последици за високопланинските растения и животни. Много ски курорти ще имат сериозни проблеми при справянето с този проблем, а някои ще прибегнат до ползването изключително на изкуствен сняг. 

Междувременно ще са необходими нови пътища и друга инфраструктура, за да се стигне до отдалечените от населените места ски зони, което ще се отрази зле на природните ресурси, и най-вече на високопланинските видове.

Регионите, включени в проучването, са Алпите в Европа, Андите в Южна Америка, Апалачите и Скалистите планини в САЩ, както и планини в Австралия, Япония и Нова Зеландия. Най-много са изследваните курорти в Алпите в Европа, които са най-големият ски пазар в света. Според проучването 13 на сто от курортите в региона ще останат напълно без естествен сняг до края на века, а други 20 на сто ще разполагат с по-малко от половината дни със сняг, отколкото са имали в близкото минало.

Още: Британците не искат в българските зимни курорти преди да са сигурни, че има сняг

 

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички