Китай облекчава митата върху внос от САЩ за десетки милиарди

Китай облекчава митата върху внос от САЩ за десетки милиарди
Източник: iStock

Китай ще намали наполовина митата за внос на стотици стоки в САЩ на стойност около 75 млрд. долара.

Тарифите за някои американски стоки ще бъдат намалени от 10% на 5%, а за други – от 5% на 2,5%. Промените ще влязат в сила на 14 февруари, се казва в изявление на китайското министерство на финансите, цитирано от CNBC.

Намаляват се митата върху американски суровини, които бяха повишени 1 септември 2019 г. Сред тях е и соята – важен продукт в търговията между Пекин и Вашингтон.

Целта на този ход е да се насърчи здравословното и стабилно развитие на търговия китайско-американската търговия, посочват от официален Пекин.

Намалените от Китай мита са в отговор на решението на САЩ да свали наполовина тарифите (от 15% на 7.5%) върху китайски внос за 120 млрд. долара.

Дали ще има нова корекция на китайските мита зависи от това как се развиват търговските връзки между двете държави, а Пекин се надява да работи с Вашингтон, за да премахне напълно всички увеличения на тарифите.

През последните 2 години двете страни са в остър търговски сблъсък, като взаимно си наложиха мита върху внос за милиарди долари. Ситуацията се подобри след постигнатото търговско споразумение през януари, което спомогна за предотвратяване на по-нататъшната ескалация на търговската война.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.