Предстои ли повишаване на лихвите по кредитите?


Предстои ли повишаване на лихвите по кредитите?
Снимка: iStock/Guliver

4386

Лихвите по кредити едва ли ще се повишат до края на тази година. Въпреки това покачването им е неизбежно в близко бъдеще, тъй като в момента те са на рекордно ниски нива.

Около това мнение се обединиха водещи банкери по време на панела, посветен на банките в рамките на 10-ото юбилейно издание на финансовия форум "Шумът на парите", организиран от Profit.bg.

Ипотечните кредити вече са по-евтини от бизнес кредитите, а в момента средната лихва по ипотеки е 3-3.5%.

Покачването на лихвите е естествен процес и в това няма нищо драматично, уверяват финансовите мениджъри. Според тях леко нарастване на лихвите по депозити би било здравословно, а това неминуемо ще се отрази и на тези по кредитите.

Банкерите не предвиждат повишаване на лихвите през следващите месеци заради политиката на Европейската централна банка. "Лихвите достигнаха дъното и ще се задържат там известно време", предвижда Живко Тодоров, финансов директор на Първа инвестиционна банка.

"Ниските лихви няма да са вечни. Когато вземаш кредит, винаги трябва да имаш едно наум, че лихвата днес няма да е същата след 1 или 2 години", предупреди Тодоров.

"Осъзнаваме риска от ниските лихви и предупреждаваме хората да внимават какво ще се случи, ако лихвите се вдигнат", отбеляза Кристоф де Мил, финансов директор на Обединена българска банка.

В последните 2 години се наблюдава сериозен ръст на потребителските кредити, които вече изпревариха ипотечните. "Само през февруари потребителските кредити нараснаха с близо 15% повече от ипотечните. Основната причина е повишаването на покупателната способност на населението и ръстът на заплатите в почти всички региони на страната", посочи Екатерина Кирилова, търговски директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг.

Банките все по-лесно отпускат потребителски кредити, а клиентите все по-често се възползват от тях, за да рефинансират взетите ипотечни заеми и да се освободят от ипотеките. Много българи теглят потребителски кредити, за да си купят недвижим имот с инвестиционна цел.

Как ще се отрази на лихвите пътят на България към еврозоната?

България има едни от най-ниските лихви по потребителските кредити в ЕС, като средната ставка е 7%. "България има една от най-ниските средни лихви по депозитите не само в сравнение със страните извън еврозоната, но и в сравнение с тези, които са част от валутния блок. България има третата или четвъртата най-ниска средна лихва по депозити на дребно в еврозоната. Само Испания и Ирландия имат по-ниски ставки. В Германия и Франция например тези лихви са малко по-високи", посочи Лукас Турса, старши вицепрезидент на TBI Bank.

"Това, което може да се промени с влизането в еврозоната, е цената на заемите за правителството. С приемането на страната рейтинговите агенции ще повишат рейтинга (кредитния, б.р.) и правителството ще получава заеми по-евтино. Това важи и за някои корпорации", обясни Турса.

"Влизането в чакалнята на еврозоната не само ще осигури достъп за много български компании до капиталовите пазари, но и ще им даде повече сигурност, че могат да произвеждат без валутен риск. Това ще има позитивен психологически ефект, който ще развие реалната икономика, ще повлияе върху финансовия сектор, увеличавайки кредитирането и правейки лихвите по-стабилни", обясни Георги Заманов, изпълнителен директор на Алианц Банк България. "Устойчивостта е в основата както на реалния сектор, така и на финансовия. Шумът на парите иска тишина", посочи Заманов.

Въвеждането на еврото със сигурност ще донесе ползи за икономиката и за компаниите и ще привлече чужди инвестиции в България, но не е панацея.

В исторически план държавите влезли в еврозоната растат по-бързо от тези извън нея. Има положителни елементи от влизането в еврозоната, но основната задача остава всяка страна да организира собствената си икономика с цел създаване на растеж, посочи Де Мил.

Въпреки че виждам позитиви, еврозоната не е Светият граал за засилване на ръста на икономиката. Страната трябва да развива собствената си икономика и да прави структурни промени, за да продължи устойчивото развитие, подчерта банкерът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички