Румъния гарантира с 400 млн. евро заемите за жилище


Румъния гарантира с 400 млн. евро заемите за жилище
Снимка: iStock

8604

Румъния отпуска над 400 млн. евро банкови гаранции на свои граждани, желаещи да си купят първо жилище. Това се случва в рамките на новото издание на програмата "Първи дом", която гарантира заемите на хора, теглещи жилищен кредит.

Инициативата се изпълнява от Фонда за гарантиране на заемите на малки и средни предприятия, а одобрените гаранции са за близо 2 млрд. румънски леи (419 млн. евро).

Условията на жилищната програма за 2020 г. остават същите както в предходните години – половината от сумата на ипотечния кредит, изтеглен от длъжника, е гарантирана от правителството, което определя и максимални лихвени проценти, пише Romania Insider.

Това дава допълнителна сигурност на банката да отпусне необходимата сума и помага на клиента, в случай, че изпадне във финансови затруднения и временно не може да изплаща кредита си.

В програмата участват 14 от най-големите банки в страната, сред които са BRD Groupe Societe Generale, Румънската търговска банка, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank и Unicredit Bank.

Към края на 2019 г. в програмата "Първи дом" са отпуснати над 260 000 гаранции, предоставени за покупката или строителството на жилище.

"Щастливи сме да задействаме правителствена програма, която влияе положително на живота на много румънци, независимо дали те се възползват директно от нея, дали са продавачи, предприемачи или професионалисти в други свързани сектори на икономиката", казва Думитру Нанчу, генерален мениджър на Фонда за гарантиране на заемите на малки и средни предприятия.

"Готови сме да стартираме нов кръг от програмата "Първи дом" с оптимизирани работни процеси, приспособена към нуждите на нашите бенефициенти и партньори, като в същото време запазваме същия ангажимент да дадем шанс на хората, които се обърнат към нас, да осъществят мечтата си", допълва той.

Общата стойност на гаранциите от началото на програмата през 2009 г. e 24,9 млрд. румънски леи (5,22 млрд. евро).

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички