Тепърва ще се търсят варианти какво да се прави с оборудването за "Белене"


Тепърва ще се търсят варианти какво да се прави с оборудването за "Белене"
Снимка: БГНЕС

3333

Държавата тепърва ще търси варианти какво да прави с поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". Това се разбра от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ.

Тя посочи вече лансираната идея за евентуална приватизация. "Оборудването можем да го обособим заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, в една проектна компания и да бъде стартирана процедура по приватизация. И както се твърди, че този проект е жизнеспособен, ако се появят инвеститори, той ще бъде реализиран", каза Петкова.

"Ще търсим възможност този проект да бъде реализиран, но само при наличието на икономическа обосновка", увери тя, но не отговори на въпроса какво ще се прави с реакторите, ако такава обосновка липсва. Посочи, че са възможни всякакви варианти. Енергийният министър изтъкна, че ако проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" не бе прекратен от първия кабинет "Борисов" през 2012 г., "той щеше да генерира допълнителни разходи и към днешна дата сметката щеше да бъде много по-голяма".

Министърът заяви, че към момента не се обмисля вариант НЕК, която трябва да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за оборудването, да бъде обявена във фалит. Петкова увери, че сумата, която ще бъде отпусната на НЕК за разплащането няма да доведе до нарушени социални и здравни плащания, тъй като е от бюджетния излишък.

По-късно от парламентарната трибуна Петкова се обърна към депутатите с призив да подкрепят финансовата помощ за НЕК, която вчера бе одобрена на Министерски съвет.

"Приемем ли този законопроект, на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България, един от най-сериозните проблеми, коийо стои пред НЕК. С днешния законопроект трябва да изпълним решението на Международния арбитраж и да платим поръчаното през 2008 година оборудване. Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи. Това са основните мотиви и тези, които са водени от Министерството на енергетиката и Министерски съвет като вносител на този законопроект“, посочи Теменужка Петкова.

„Отпуснатата помощ ще бъде възмездна. Придобивайки това оборудване, ще търсим възможност по някакъв начин тези активи, която ще бъдат придобити да донесат прибавена стойност, което да ни позволи да възстановим тези средства в бюджета“, допълни министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички