Кабинетът отпуска държавна помощ на НЕК, за да се разплати за АЕЦ "Белене"


Кабинетът отпуска държавна помощ на НЕК, за да се разплати за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3503

На заседанието си в сряда кабинетът отпусна помощ на Националната електрическа компания (НЕК), за да може до края на годината тя да изплати дълга към Русия за оборудването за АЕЦ "Белене".

Стотиците милиони, които България трябва да плати на руската страна за реакторите са само част от разходите, които правителството е принудено да плати заради чужди ангажименти, стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в началото на заседанието.

„Други правителства са сключвали договори без да имат пари. За да управляваме процеса трябва тези реактори да станат фактически наши. Ако проектът наистина е толкова хубав и жив, както твърдят отляво, трябва да намерим инвеститори.”, коментира премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че парите се отпускат възмездно и ще се очаква от НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Мярката обаче първо трябва да бъде одобрена и от Народното събрание.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че сумата, която НЕК е осъдена да заплати с лихвите на руската "Атомстройекспорт", е в размер на 628 957 596 евро. „Ако това плащане не се извърши до края на годината, размерът ще достигне до 646 230 132 евро или това ще бъде малко над 1,2 милиарда лева“, посочи тя. Петкова допълни, че решението е изключително важно, защото руската компания може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност или да предяви претенции към държавата.

"Обявяването на НЕК в несъстоятелност автоматично ще стане причина задълженията, които БЕХ има да станат предсрочни изискуеми, което ще постави под риск цялата енергийна система на страната и енергийната ни сигурност", каза Петкова.

Борисов пък засегна и темата за т.нар „американски Марици”, отношенията с които също струваха скъпо на държавата: „Платихме милиард и 200 милиона за американските централи. Абсолютно корупционна сделка (…) Милиард и 300 ще заминат към руските компании. Най-бедните сме събрали два милиарда и 500 да заминат към Москва и Вашингтон”, каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички