Цветан Василев: Пеевски не е собственик на "Булгартабак" само на документи


Цветан Василев: Пеевски не е собственик на "Булгартабак" само на документи
Снимка: БГНЕС

6010

В България клановете са два – на Делян Пеевски и на премиера. Това заяви в интервю за ktbfiles.com банкерът Цветан Василев, който все още е в Сърбия и срещу когото има обвинение за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

В България „не можеш да правиш голям бизнес, без да се отчиташ“, каза той. Василев даде пример с „Булгартабак“ - по думите му Бойко Борисов, Ахмед Доган и Александър Сталийски са взели бонуси, за да стане въобще възможна приватизацията през 2011 година. Интересен факт е, че банкерът базира твърдението си на информация, дадена му от Делян Пеевски. Това беше към онзи момент, с Борисов не съм говорил по темата, уточнява Василев. И добавя – Пеевски например не е собственик на „Булгартабак“ само на документи. Имам документи, които показват, че Ирена Кръстева е собственик на „Булгартабак“, твърди банкерът. Той е категоричен – част от дълговете на кредитори на „Булгартабак“ били купени от TGI Middle East - „компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция”. Подозирам, че Пеевски е преотстъпил част от „Булгартабак“ на Салам Кадер Фарадж – основният дилър на тютюневи изделия в Близкия изток, уточни Цветан Василев. Той смята, че Пеевски е превел на Фарадж „над 150 млн. долара“, но все още не му се издължил.

Сделката за „Виваком“

По думите на Василев още през 2014 година Делян Пеевски му е поискал 10% от „Виваком“. Относно сделката за „Виваком“, Василев остава на досегашното си мнение – тя била „чисто престъпление, криминална кражба с участието на една руска държавна банка“, защото телекомът бил продаден на четири пъти по-ниска цена от оперативната печалба на компанията.

Припомняме, че Спас Русев взе най-голям дял в индиректния холдинг-собственик на „Виваком“ - 46%, срещу 330 млн. евро, на търг, организиран от българското звено на руската банка ВТБ – VTB Capital. Срещу смяната на собствеността има заведени дела в чужбина от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. А Цветан Василев в прав текст каза пред ktbfiles.com, че с този търг се разпределят под масата „минимум 300 млн. евро“ между Спас Русев, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. Припомняме, че Милен Велчев е ръководител на VTB Capital.

Цялото интервю с Цветан Василев може да прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички