Бързите кредити и покачващата се инфлация през 2022 г.


Бързите кредити и покачващата се инфлация през 2022 г.
Снимка: Архив

6444

През първото тримесечие на всяка година се правят прогнози за очакваното финансово състояние в страната от Централната банка и от правителството. Понякога тези прогнози се различават числово. За 2022 г. например БНБ прогнозира инфлация с по-високи нива спрямо прогнозата на правителството. Освен това БНБ прогнозира и икономически ръст, но с много занижени нива. Според финансистите на онлайн кредити МикроКредит всичко това няма как да не се отрази и на количеството отпуснати кредити, в това число банкови и бързи кредити. Отделно, освен отпуснатите кредити се очаква и забавяне в кандидатстването за кредити, заедно и с намалено потребление.

Минимални нива на спестяванията

Депозитите са с отрицателни лихви вече цяла година и това не стимулира пестенето на пари по никакъв начин. От друга страна и много голяма част от хората си загубиха работата през последните месеци или се преориентираха в различни сектори, което до някаква степен значително изчерпа спестяванията им. В най-общия случай, когато спестяванията привършват, хората се обръщат за помощ към кредитни институции. Тази система обаче има лимити, които съвсем скоро ще бъдат достигнати, ако икономиката не отчете по-голям ръст. Прогнозите на правителството са за 4.8% прираст на БВП, докато тези на БНБ са едва за 3.6%. И в двата случая този ръст бива обвързан с износ на стоки извън страната. Износът във всяка една икономика се отразява благоприятно и внася допълнителни средства.

По-високи нива на инфлация

Безспорно ще се усеща повишена инфлация и следващите месеци, като прогнозите са, че тя ще достигне до нива от 10%. За всеобща радост, процесът се очаква да забави темп третото тримесечие на 2022 г. и годината да приключи с намалени нива от около 7-8%.

Високото ниво на инфлация обаче ще донесе и други тенденции, като увеличение на заплатите. Отделно върху очакваното повишаване на цената на труда повлиява и липсата на работна ръка. Пазарът на труда минава през доста трансформации последните две години. Това допълнително утежнява социалната политика в страната, но няма как да бъде ограничено.

Високата инфлация най-вероятно ще окаже влияние и върху количеството и размера на инвестиции, които правят фирмите. Техните разходи със сигурност ще се увеличат през 2022 г. и макар правителството да се опитва да помогне със стимули и помощи, това не се очаква да вдигне нивото на инвестициите. На практика бизнесът ще инвестира много по-малко в нови проекти, съоръжения, разширяване и т.н. Очаква се и суровините, които внасяме да имат увеличени цени, което допълнително ще утежни бизнес решенията и разпределянето на средствата им.

Заключение

Годината ще е изключително интересна от макро икономическа гледна точка. Инфлацията, промените на трудовия пазар и повишените заплати в частния сектор ще задействат и други процеси и тенденции. За момента обаче само се гадае кое колко ще повлияе и настроението е по-скоро да се изчаква, отколкото да се действа смело и да се рискува. Като това се отнася и за закупуването на имоти, за инвестирането в проекти, за фирмени иновации и тн. Домакинствата от своя страна ще се опитват да намерят баланс между приходи и разходи, като се адаптират към новите цени, които най-вероятно няма да се върнат към старите си нива.

Това отваря врати към фирмите за кредити, които манипулирайки предлаганите условия на кредитните си продукти, могат да бъдат верен помощник по време на промените за домакинствата и да си затвърдят пазара. По-ниските лихви и малките такси са само част от стимулите, които фирмите за бързи заеми до заплата могат да използват, за да стимулират едно домакинство да използва кредитен продукт, когато има финансово затруднение, заради усложнената обстановка в страната.

Определено годината, която ни очаква ще бъде предизвикателство и ще се наложи да се вземат сложни решения, които ще определят следващите няколко години.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички